Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2023 20:07:00

Potěmkinova vesnice

Potěmkinova vesnice

Vláda zřejmě zkouší, co odbory, zaměstnanecké organizace, obce či občané vlastně ještě vydrží. Přitom již dnes je jasné, že trajektorie růstu životní úrovně se obrátila k zřetelnému poklesu.

 Vláda, navzdory zvýšeným příjmům z vyššího výběru DPH při vysokém růstu cen, především energií, potravin a pohonných hmot, začala bojovat s obrovským nárůstem schodku státního rozpočtu. Zejména proto vysílá politické balónky o rozličných opatřeních, tu o zvyšování DPH, tu o rušení dotací, tu o zvyšování věku odchodu do důchodu, tu o snižování valorizací apod. Začala s rušením pošt a finančních úřadů, nicméně nejen opozice, ale samotné obce a města zpochybňují její rozhodnutí. Vláda zřejmě zkouší, co odbory, zaměstnanecké organizace, obce či občané vlastně ještě vydrží. Přitom již dnes je jasné, že trajektorie růstu životní úrovně se obrátila k zřetelnému poklesu.

Namísto toho, aby se vláda poučila od jiných zemí, jak zatočit s vysokou inflací, jezdí do Bruselu pro postoje k současným zahraničně politickým či vojenským problémům. Místo hájení národních zájmů českých občanů a firem schvaluje kroky pro Green Deal, přitom je jasně varována před neblahými důsledky v rámci budoucí konkurenceschopnosti a životní úrovně většiny obyvatel země. Dnes to vypadá, že česká, a nejen česká politika se stala pouhou loutkou správců cizích zájmů a politické ideologie, kdy se technologický pokrok a rozvoj podřídily politickým rozhodnutím. A to bez ohledu na negativní dopady či obrovské náklady, která tato ideologická rozhodnutí doprovázejí.

Protiruské sankce na jednu stranu zvýšily cenu energií, pohonných hmot a celkové náklady firem a domácností, na straně druhé zvýšily příjmy obchodníků-zprostředkovatelů, kteří ten samý ruský plyn a ruskou ropu do Evropy prodávají. Zákaz výroby aut se spalovacími motory, netransparentní obchod s emisními povolenkami, rušení výroby elektrické energie z jádra a neomezená podpora obnovitelných zdrojů nezlepší kvalitu životního prostředí, ale právě naopak. Protože lidé budou nuceni změnit své chování návratem do minulosti, jelikož na ty nové technologie nebudou mít.

Poctivost vždy vzala za své a viníci zůstali nepotrestáni. Naopak potrestáni budou ti, kteří se neumí či nemohou bránit. Proto se sníží valorizace důchodcům, proto se budou seškrtávat sociální dávky, zvýší se cena vody a tepla, ale pro inflační doložku k církevním restitucím se peníze najdou, tak jako se najdou na nákup zbytných a velmi drahých amerických vrtulníků či nadzvukových letounů. Místo aby vláda šetřila tam, kde je třeba, a naopak zdanila to, co může, dělá z naši země Potěmkinovu vesnici a napomáhá vytvářet z Evropy budoucí skanzen. Nikdo nerozumí tomu, proč vláda nezatočí a nezestátní minoritní podíly polostátní firmy ČEZ, proč neumožní České poště provozování státní banky, proč aktivně nezasáhne vůči odváděným dividendám do zahraničí.

Tak jako ztrácí svoji ekonomickou, a tím i politickou sílu Evropská unie a její jednotlivé členské země, stejně ztrácí svoji sílu i Česká republika. Ideologické se odvrácení zády k Ruské federaci, ale i k Číně, navázání se jednostranně ekonomicky a vojensky na USA, již dnes vede k snižování životní úrovně a k nespokojenosti s ekonomickou a sociální politikou. A vždy platilo a stále platí, že společenská stabilita a zajištění bezpečnosti jsou nutnými podmínkami pro rozvoj jakékoliv společnosti. Obě podmínky jsou spolu svázány pupeční šňůrou a jedna bez druhé existovat nemůže.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama