Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.01.2016 17:29:26

Rok 2016: Využijeme či nevyužijeme příležitosti pro rozvoj města

Rok 2016: Využijeme či nevyužijeme příležitosti pro rozvoj města

Se zájmem jsem si přečetl rozhovor se starostou města Uherské Hradiště, popisující změny, které se udály v roce 2015 a plánované investice na rok 2016.

 V řadě věcí mohu s panem starostou souhlasit, protože opravdu chceme, aby se v našem městě dobře žilo. Nicméně na řadu investičních akcí máme trochu jiný pohled, zejména s ohledem na budoucí rozvoj města.

Základním problémem, který dlouhodobě kritizujeme, je rezignace současného i minulého vedení města, na investiční akce, které lze provést pouze s dotací z evropských fondů a které se stanou páteřními akcemi pro zlepšení života v našem městě. Je nutno si uvědomit, že již běží poslední období evropských dotací, které končí v roce 2020. A naše město poněkud zaspalo, respektive v dlouhodobém výhledu neplánuje větší investice, které dále popíšu.

Předně se jedná o dopravní stavby, které by odlehčily dopravním zácpám ve městě. Dlouho se hovoří o novém přemostění řeky Moravy v Jarošově s obchvatovou komunikací po pravé straně řeky. To by umožnilo odlehčit dopravě v centru města, zajistit protipovodňové opatření a zároveň by rozšířilo možnosti výstavby na pravém břehu řeky Moravy.

Neméně důležitou a z pohledu budoucí zástavby nemocničního areálu nutnou investicí je napojení ulice Průmyslové na obchvat města. Tato páteřní komunikace spolu z dořešením dopravní i další infrastruktury se stane podmínkou pro bytovou zástavbu v tomto areálu. A je zřejmé, že investice v mnoha set milionech korunách nebude moci být realizovaná bez dotací. Ať již z evropských fondů či ze státního rozpočtu.

Tyto pro nás prioritní akce mají za cíl zajistit nejen budoucí rozvoj města, snížit dopravní zatížení a zlepšit kvalitu života, ale zároveň mohou vyřešit řadu problémů, jako je nedostatek bytů pro mladá manželství, nedostatek domů a služeb pro seniory či omezené plochy pro výstavbu rodinných domů. Proto takový důraz na tyto prioritní akce, se kterými město v rozpočtovém výhledu do roku 2020 vůbec nepočítá. Je pět minut po dvanácté, aby se současné vedení města konečně rozhýbalo a připravilo projekty k čerpání evropských dotací.

Některé plánované investice hold musejí posečkat, protože ty lze v budoucnu provést i bez tolik potřebných dotací. A také je třeba si uvědomit, že každá investice si vyžádá další provozní náklady a budoucí výdaje spojené s údržbou, opravami a modernizací.

Město Uherské Hradiště je slováckou metropolí s vysokou přidanou hodnotou, jak kulturní, tak společenskou. Nicméně žijeme v době, kdy je třeba zajistit městu dlouhodobou prosperitu tím, že zastavíme pokles i stárnutí obyvatel města. K tomu slouží aktivní politika, která podpoří  mladé rodiny s dětmi a která udrží mladé a kvalifikované lidi v našem regionu. Je třeba také počítat se zvýšenými nároky na zdravotní a sociální služby pro naše seniory.

Musíme si uvědomit, že bez pracovních příležitostí a možnosti přijatelného bydlení dlouhodobě neudržíme kvalitu života a nezlepšíme kulturní a sportovní vyžití ve městě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama