Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2016 19:23:03

Stanovisko ČSSD k dopisu společnosti UNISTAV CONSTRUCTION, a.s.

Stanovisko ČSSD k dopisu společnosti UNISTAV CONSTRUCTION, a.s.

Problémy Aquaparku Uherské Hradiště jsou již z dob vlastní přípravy a realizace. Dnes je odstoupení od smlouvy a žaloba na město opravdu něco vyjímečného.

Zastupitelé města obdrželi 2.11.2016 dopis podniku UNISTAV CONSTRUCTION, a.s., kterým tato firma odstupuje od smlouvy zhotovitele na Sportovně relaxační centrum Uherské Hradiště (dále SRC), chcete-li Aquapark. Jako důvod uvádí problémy při odstraňování vad po předání stavby, neoprávněné čerpání z bankovní záruky a smluvní pokutu za údajné prodlení v případě vzduchotechniky. Zároveň tato firma dokonce podala u Krajského soudu v Brně žalobu na město Uherské Hradiště.

Teprve 11.11.2016 vydalo město tiskové prohlášení k tomuto problému, kdy město trvá na odstranění závad, plnění smlouvy i úhradu smluvní pokuty. Odstoupení od smlouvy považuje město coby objednatel prací za neplatné. Zároveň konstatuje, že si řešení problému vyžádá další časový prostor a bude náročné.

Popravdě řešeno, výstavba aquaparku v našem městě bylo od samého počátku v kritickém hledáčku opoziční ČSSD. A to zejména z důvodu vysoké finanční náročnosti stavby, rozsahu prací i výše jak 3000 závad ve zkušebním provozu. Kontrolní výbor průběžně sledoval odstraňování závad i dodatečných nákladů, které souvisely s podceněním této významné a finančně nákladné stavby. Dnes se ukazuje, že zvýšená pozornost opozice byla namístě.

Nicméně jako odpovědná a konstruktivní opozice budeme hájit zájmy města a našich občanů. To ovšem neznamená, že nebude třeba prověřit zodpovědnost všech zainteresovaných stran. Proto na 15. zasedání Zastupitelstva města Uherské Hradiště dne 5.12.2016 navrhuje sociální demokracie nový bod k jednání a to odstoupení firmy UNISTAV CONSTRUCTION, a.s.od smlouvy na zhotovení SRC Uherské Hradiště. A uvidíme, jak se k tomuto bodu vedení města postaví a zda podpoří navržená usnesení.

Přesto máme již dnes řadu pochybností, týkající se nejen řešení vad a nedostatků v čase, například tříleté čekání města na podání smluvní pokuty, obvinění projektanta ze strany zhotovitele či stále nedořešený problém s málo funkční vzduchotechnikou. Otázkou je, zda se prokáže „zmatečné“ zadání veřejné zakázky ze strany města, jak tvrdí zhotovitel. Je opravdu nepochopitelné, proč došlo k tak radikálnímu kroku firmy a osočování zadavatele stavby.

Již dnes je jasné, že se danou problematikou bude opětovně zabývat kontrolní výbor a je otázkou, zda by nebylo vhodné zadat vnější audit celého výběrového řízení, nákladů i zhotovení SRC Uherské Hradiště. Ano, bude to něco stát, ale v zájmu občanů je zjistit pravdu a zejména mít kvalitní a funkční aquapark bez vad, nedodělků i vadných systémů.

 Ing.Antonín Seďa

předseda Klubu zastupitelů za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama