Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2011 20:20:00

Vláda není tak protikorupční, jak tvrdí

Vláda není tak protikorupční, jak tvrdí

Současná pravicová vláda P.Nečase ráda o sobě tvrdí, že je protikorupční. Dokonce přijala strategii boje proti korupci. Minulé i současné chování jejích členů to však v celé řadě případů nepotvrzuje.

Současná pravicová vláda P.Nečase ráda o sobě tvrdí, že je proti korupční. Dokonce přijala strategii boje proti korupci. Sice pouze na papíře, ale již teď si odškrtává jeden z bodů svého programového prohlášení. Problémem však je, že vláda se sice tváří jako proti korupční, ale minulé i současné chování jejích členů v řadě případů ukazuje minimálně na plýtvání s veřejnými prostředky. A některé kauzy již prošetřují orgány činné v trestním řízení.

Co mají společné premiér a ministři P.Nečas, M.Kalousek, A.Vondra či J.Pospíšil? Podle Institutu ekonomických studií  Fakulty sociálních věcí Univerzity Karlovy zadaly v letech 2006 až 2010 bývalé vlády, kde tito pánové byli ministry, 80 procent zakázek neveřejně nebo bez soutěže. Vyjádřeno v penězích se jednalo o netransparentní utrácení 276 miliard korun.

Exministr životního prostředí a místopředseda ODS P.Drobil se zapletl do kauzy údajné korupce na Státním fondu životního prostředí. A premiér vlády P.Nečas se pana ministra zastal, namísto toho, aby zasáhl proti vyhození bývalého ředitele SFŽP, který na kauzu upozornil. Opravdu zářný případ boje proti korupčnímu chování.

Pan ministr dopravy V.Bárta nejprve zalhal premiérovi kolem špiclování politiků ODS, pak se sice omluvil, ale stále nevysvětlil protizákonné jednání jeho firmy ABL. Ta nelegálně vytáhla z policejních databází desítky osobních údajů. Zároveň pan ministr dopravy nevysvětlil, proč nadstandardně platí svého poradce P.Teličku, společníka firmy BXL Consulting. Firmy, která shodou okolností pracuje i pro finančníka Z.Bakalu, který před volbami obdaroval Věci veřejné šesti miliony korun.

Podle posledních informací je podáno trestní oznámení kvůli podivné zakázce na Úřadu vlády ČR. Podle trestního oznámení přiklepl tehdejší místopředseda Topolánkovy vlády A.Vondra nestandardní zakázku bez veřejné soutěže za tři čtvrtě miliardy korun. Mělo se jednat o pronájem a obsluhu audio vizuální techniky v rámci českého předsednictví EU.

A stejně jako v případě P.Drobila, také teď v případě dalšího místopředsedy ODS a ministra obrany se jej premiér veřejně zastal. Ukazuje se ovšem, že jeho tvrzení o tom, že zakázku zajišťoval někdejší šéf úřadu vlády J.Novák. Ten to ovšem popřel a naopak potvrdil roli A.Vondry při rozhodování o zakázce, která nebyla, jak bylo tvrzeno, exkluzivní.

Vazbu na dřívější vlády, které nehospodárně a netransparentně rozdělovaly státní finance má i několik současných náměstků či poradců. Opravdu bude zajímavé sledovat výsledky práce orgánů činných v trestním řízení v těchto kauzách a zároveň konání současné vlády, právě v legislativní a exekutivní činnosti na poli boje proti korupci a klientelismu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama