Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.12.2019 14:17:08 - laco

Pokřivené rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR?

Senátor Ivo Valenta k rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR o právu somálské studentky na nošení hidžábu: „ Při vší úctě k rozhodování soudů musím konstatovat, že verdiktem Nejvyššího soudu jsme udělali jen další krok k pokřivené představě o sebevražedné multikulturální budoucnosti! Pravidla mají platit pro všechny, bez ohledu na náboženské vyznání. A když škola zakázala nosit pokrývku hlavy, tak tento zákaz musí platit pro všechny, ne jen pro někoho! Schválně, pošlete v pondělí děti do školy s hrncem na hlavě, a když se budou učitelé durdit, stačí jim vzkázat, že je to součást náboženského vyznání. Svět se zbláznil!“ A jak hodnotíte rozhodnutí NS ČR v této věci Vy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.12.2019 14:30:29 - Ing. Antonín Seďa
 Toto rozhodnutí je ve dvou rovinách. Tou první je respekt k rozhodnutí, které se opírá o Listinu základních práv a svobod, která je součástí platné Ústavy ČR. Tou druhou rovinou je posun Nejvyššího soudu ČR k multikulturalismu. Rozhodně bych nevyzýval studenty či žáky, aby šli do škol s hrnci na hlavách. Ono by se také mohlo stát, že by jim tyto hrnce na hlavách mohly zůstat. V řadě států světa mají základní a střední školy uniformy, které nosí jejich žáci a studenti. Je to ze sociálních důvodů, aby se bohatí nepovyšovali na ty chudší. Zároveň tyto uniformy zosobňují ducha školy. Osobně si myslím, že soudce Nejvyššího soudu přestřelil, stačí se podívat na  rozhodnutí soudu ve Francii, a to ve stejné záležitosti. Ano, vnitřní regulativ školy je jistě nižší právní normou než ústavní pořádek. Přesto by se k němu mělo vzhlížet. nedovedu si totiž představit, jak by dívka s hidžábem svařovala či soustružila v dílnách průmyslové školy či učiliště. Nevím, ale domnívám se, že ředitelka školy měla daleko více komunikovat s jejími rodiči, aby se případ nedostal vůbec k soudu. protože jak víme, české soudy jsou absolutně nepředvídatelné...