Ing. Bc. Miroslav Krejča, CSc.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2011 8:14:56

Přímá volba ano či ne?

Přímá volba ano či ne?

Jako jeden z mnohých jsem před časem pod dojmy z poslední volby prezidenta ČR podlehl vábení přímé volby hlavy státu. Postupem času ale došlo k vystřízlivění, a to hned z několika důvodů:

    Ostudná fraška doprovázející volbu prezidenta v roce 2008 nebyla zapříčiněna způsobem této volby daným doposud naší Ústavou, ale „kvalitou“ řady zákonodárců, kteří nebyli schopni mít svůj vlastní názor a nechali sebou manipulovat (tu z neschopnosti, tu ze slabosti, tu za peníze, tu za příslib jiných prebend). Ostatně můj senátní předchůdce byl jeden z těch, kteří se při této volbě „vyznamenali“. Přímá volba prezidenta občany České republiky bude mít svůj protipól též v jeho odvolatelnosti? A kdo nejvíce občany osloví? Pravděpodobně ten, kdo bude mít na své straně média či tolik peněz, aby si tato média koupil. Ne nadarmo jsou média označována jako sedmá velmoc. Může nám to vyhovovat, může se nám to nelíbit (jak kdy), ale to je asi tak všechno, co s tím naděláme. Takže v případě přímé volby prezidenta budou těmi hlavními hráči spíše média nikoliv samotní občané. Zavedení přímé volby prezidenta by bylo dalším oslabením Senátu, takže přibude argument k jeho zrušení. Neříkám to z obavy o větev, na které momentálně sedím, ale bohužel z osobní zkušenosti jak jsou v současnosti nevyvážené síly a pravomoci mezi dolní a horní komorou našeho Parlamentu.

    Před časem jsem na dotaz na přímou volbu prezidenta, hejtmanů a starostů odpověděl, že to považuji v současnosti především za populistické řešení, které by nás přivedlo do řady problémů. U starostů a hejtmanů rozhodně, protože jak by fungovaly samosprávy, v jejichž čele by stál starosta či hejtman bez dostatečné podpory v radě obce, či v radě kraje (resp. zastupitelstvu obce – kraje)? Zkusme si představit modelově situaci na obci, kde by nejvíce preferenčních hlasů v  komunálních volbách získal někdo, kdo by stál mimo radniční koalici. Vždyť právě tyto osoby by byly žhavými kandidáty na starosty na základě přímé volby. Aby to nějak fungovalo (a starosta či hejtman nebyl pouhým panákem na stříhání pásek a přijímání návštěv), musely by se provést revoluční změny v zákonech o obcích a o krajích. Na to ale není naše společnost ještě dostatečně vyzrálá. Více přímé demokracie samozřejmě vítám, ale musí být lépe promyšlená a připravená – nesmí to být pouze vějička, jak přilákat více občanů k jakýmkoli volbám a ovlivnit jejich rozhodování.

    Za určitých podmínek si ale dokáži představit přímou volbu prezidenta. Těmi podmínkami by bylo alespoň částečné napravení vztahů mezi Poslaneckou sněmovnou a Senátem. A to především v tom, že by již nebylo tak snadné přehlasovat zamítavé či pozměňující stanovisko Senátu a pak v tom, že Senát bude mít delší lhůtu k projednání legislativních návrhů postoupených Poslaneckou sněmovnou. Nyní je tato lhůta pro Senát pouhých 30 dnů (což může mít samozřejmě i vliv na kvalitu výstupů), zatímco Poslanecká sněmovna má lhůtu zcela neomezenou. Tyto disproporce vznikly tím, že k ustavení Senátu došlo v rozporu s Ústavou později a Poslanecká sněmovna si mezitím uzurpovala řadu privilegií, ze kterých odmítá slevit. Takže změny jak v Ústavě ČR, tak i v jednacích řádech obou komor Parlamentu (po kterých ostatně Senát již dlouho neúspěšně volá).

    Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
    Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
    reklama