Ing. Jan Bartošek

Místopředseda KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.09.2015 12:17:48

IS: tvrdá měna, tvrdého režimu?

 IS: tvrdá měna, tvrdého režimu?

Teroristický Islámský „stát“ údajně představil zlaté, stříbrné a bronzové mince vlastní měny. Chce svými dináry „rozbít okovy zotročujícího finančního systému“, který se opírá o americký dolar.

První, co mě v této souvislosti napadá, je, že uvozovky u slova „STÁT“ v případě této organizace začínají postrádat svůj smysl. A to proto, že krok za krokem naplňuje představu o zřízení, resp. násilném vytvoření státu se všemi jeho atributy: armádou, vlastní měnou, politickým systém (byť se opírá o náboženskou doktrínu, ale není to ojedinělý jev…) s jeho vůdčí hlavou, či hlavami...
Nevím, jaké další signály potřebujeme my, Evropská unie, Spojené státy i ostatní k tomu, abychom začali efektivně a nesmlouvavě jednat. O široké akční koalici se už nějaký čas hovoří. Je třeba přestat hovořit a začít jednat. Jednat ale i s dalšími zeměmi, kterých se nebezpečí zosobněné IS a jeho aktivitami týká. Resp. se kterým jsou konfrontovány a jehož následky se zejména civilního obyvatelstvo dotýkají nejbolestněji.
Nejsem prognostik ani ekonom, ale tak jak „pracuje“ IS se můžeme ještě dalších „překvapení“ vbrzku dočkat. Zavedení tzv. zlatého standardu, návrat k silné a všude respektované měnového hodnotě (nehledě na to, že po dalším zpracování ztrácí jakoukoli identitu…), může časem znamenat i to, že majitelé předních globálních firem s mnohamiliardovou kapitalizací budou mít svá letní sídla u Mosulu nebo vystavěná na zničených základech antické Palmiry.
Zločinecké organizace vždy v minulosti projevovaly více než aktivní snahu legalizovat své „zisky“ a investovat do „čistého“ byznysu. Proč v případě Islámského státu nezačít ovládnutím informačních technologií a zbrojařských firem? Stačí dojít na burzu!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama