Ing. Jan Bartošek

Místopředseda KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.07.2018 18:26:00

Nechci tady ani ruský ani čínský ani turecký model moci

Nechci tady ani ruský ani čínský ani turecký model moci

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 11. července 2018 k žádosti vlády premiéra Andreje Babiše o vyslovení důvěry

 Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci.

Dnes před nás předstupuje premiér České republiky, představuje vládu a přichází si říct o důvěru Poslanecké sněmovny. Tento akt je ojedinělý a to od roku 1990, protože poprvé přichází někdo s tím, že pro důvěru vlády potřebuje hlasy komunistů.

Vlastně je dobře, že se dnes ocitáme v této situaci, protože je důležité si uvědomit, že jsme některé věci asi začali brát až příliš samozřejmě. Svobodu, demokracii, zahraničně politické směřování naší země, spojení s Evropskou unií, naše členství v NATO, svobodu slova a mnoho dalších věcí, které dnes považujeme za samozřejmé a běžné.

Poprvé v novodobé historii přichází premiér s tím, že chce důvěru pro vládu, která není kompletní. Je v ní obojakost ministra zahraničních věcí a ministra vnitra a předtím byla do vlády navržena taky ministryně spravedlnosti, kdy řada odborníků a právníků jasně řekla, že opisovala ve své práci, aby i ona byla potom následně nahrazena dalším králíkem z klobouku.

Také poprvé v novodobé historii přichází před Poslaneckou sněmovnu premiér, který je trestně stíhán. To, čeho jsme svědky, je zmatení hodnot. Věci dříve nemyslitelné, to, co by nám dřív na mysl ani nepřišlo, se stává realitou. Přece není možné popřít předchozích 28 let a rezignovaně říct, že nevítězí pravda a slušnost, ale lež a nenávist.

Dříve by se takový člověk premiérem ani nestal, protože by jej prezident nejmenoval. A slušný premiér by zase neměl vůbec odvahu někoho takového, kdo opisuje, do své vlády navrhnout. A to se dnes stává normou. V okamžiku, kdy se z politiky vytratí hodnoty jako respekt k právu a ústavě, kdy se z předkládání argumentů stává vždy kampaň a nediskutuje se, už se nespravuje země poctivě, ale ocitáme se ve světě handlu a pohrdání.

Tohle opravdu chceme? Tohle opravdu chcete? Vždyť v Poslanecké sněmovně neprodáváme párky, ale máme jako zákonodárci dávat vzor respektu k právu, slušnosti a stabilitě. Zodpovědnost za společnost vždycky ležela na hodnotovém ukotvení institucí, autorit, politiků a církví.

A část těchto autorit najednou přichází před veřejnost a říká - všechno je možné, pravidla neplatí. Ztrácí se rozdíl mezi tím, co je pravda a co je lež. Jakoby se ze slovníku politické scény v České republice úplně vytratila slova jako čest, poctivost a odpovědnost a naopak se dopředu dostávají slova jako loajalita, schopnost poklonkovat a řada dalších výrazů hodných slovníku normalizace.

Tato vláda se bude opírat o hlasy komunistů. Svět kolem se vyvíjí a jde dopředu, ale v naší zemi naopak jdeme dopředu zpět upevňováním starých pořádků. Téměř po 30 letech si komunisté v této zemi opět začali diktovat podmínky. Na druhou stranu se není čemu divit, protože premiér této země je bývalý komunista a má stejnou politickou krevní skupinu jako tito soudruzi.

Jeho pojetí moci je takové, že se nechce o moc s nikým dělit stejně tak, jako komunisté. Jsem přesvědčen, že kdyby bylo na premiéru Babišovi, tak by bez mrknutí oka udělal koalici s komunisty a s SPD bez sociální demokracie. To by mu ale neprošlo v zahraničí, protože paktovat se s xenofobní stranou se ve světě skutečně netoleruje.

Proto muselo hnutí ANO k sobě přivzít partnera, který zafunguje jaké fíkový list, aby se vláda v České republice alespoň trochu mohla tvářit jako demokratická. Přitom to bude vláda opřená o hlasy komunistů. Na druhou stranu komunistům se skutečně podařil husarský kousek. Ač s nejhorším výsledkem od roku 1990 a s obrovským propadem preferencí si diktují podmínky při sestavování vlády. Panečku.

Ale komunisté, a to si dobře zapamatujte, milí členové hnutí ANO, jsou partner, který jasně říká, že nechce, aby Česká republika byla součástí NATO a také říká, že nechce, abychom byli v Evropské unii. To je, milí členové hnutí ANO, pravá tvář vašeho skrytého koaličního partnera.

Vedení hnutí ANO si jako partnera k získání důvěry v Poslanecké sněmovně vybralo KSČM, což je ideologický nástupce KSČ. Tato strana má za sebou padesátá léta 20. století plná teroru, kdy jsme se skutečně pohybovali a žili ve zdivočelé zemi. Stranu, která pozvala do České republiky (správně Československa) vojska "spřátelených" armád, aby ta ruská nás následně okupovala dalších 20 let.

Stranu, která způsobila dvě silné vlny emigrace české inteligence, šikanovala a fízlovala lidi této země a ničila jejich osudy. Nikdy se za to neomluvila a nikdy se od těchto svých činů nedistancovala. Tato vláda vznikne díky podpoře komunistů a hlasů komunistů.

Milé poslankyně a milí poslanci za hnutí ANO, i když si tisíckrát budete říkat, že to tak není, tak nepodléhejte takovému klamu. Je to lež.

Jsem přesvědčen, že pro řadu z vás, milí členové a členky hnutí ANO, vaši otcové nebo možná vaši dědové patří k těm, kterým komunisti vzali majetek, které perzekvovali a některé možná i věznili. Až pro tuhle vládu zvednete ruku, tak za nimi běžte, podívejte se jim do očí a řekněte jim: Ano, komunistická strana, která vám ublížila, tak s tou já jsem teď v koalici a aktivně jsem pro tuto koalici s komunisty hlasoval. Vysvětlete jim to a dívejte se jim přitom do očí a možná vám k tomu řeknou svoje, jaká je jejich osobní zkušenost s komunisty.

Tato vláda bude do budoucna řešit dvě zásadní otázky. Za prvé dostavbu jaderné elektrárny, ať už Dukovany nebo Temelín, ale s tou si jistě tato vláda elegantně poradí. A za druhé svobodu veřejnoprávních médií. Ty totiž vedení hnutí ANO překáží "v plné realizaci" a komunisté a SPD ji v tom rádi podpoří a budou-li ovládnuta veřejnoprávní média, vracíme se před rok 1989, kdy bylo všem jasné, že o straně a jejím šéfovi se bude referovat vždy a pouze pozitivně, a za to vše špatné může vždy opozice. Za lidovce mohu konstatovat, že uděláme vše pro to, aby média v České republice, a zvlášť ta veřejnoprávní, zůstala svobodná.

Je dobré si uvědomit, že v Poslanecké sněmovně vzniká síla, která ve spolupráci s SPD, byť dnešní rétorika SPD tomu nenapovídá, ale nenechte se klamat, to spojenectví stále existuje, vzniká síla, která má v Poslanecké sněmovně ústavní většinu a vzniká zde možnost měnit klíčové ústavní zákony. O to důležitější se v současné době ukazuje důležitost Senátu a jeho aktivní role při ochraně demokracie. A za lidovce vám můžu říct, že uděláme všechno pro to, aby Senát i do budoucna zůstal pojistkou demokracie, aby fungoval a nebyl zrušen ani vyhladověn, tak jak občas zaznívá od prezidenta nebo premiéra.

Také je dobré si uvědomit, že tato vláda už dopředu avizuje, že nebude respektovat právní řád České republiky. Týká se to zdanění církevních náhrad za nevydaný majetek. Primárně to míří proti katolické církvi a všem se to líbí. Ale je dobré si uvědomit, že stejně tak to útočí např. na majetek židovské obce. Té majetek nejprve vzali fašisti, potom komunisti a teď je další v řadě hnutí ANO s komunisty a s ČSSD. Opravdu se chcete postavit do této řady?

Je potřeba si uvědomit, že tato vláda bude vystavena těžkým otázkám, na které bude patrně těžko hledat odpovědi, například kdo jsou naši partneři. Není možné se na jedné straně tvářit jako přítel Izraele a současně podporovat jaderný program Íránu. Není možné hrát tuto hru, protože jediný výsledek chování této vlády bude, že tímto chováním nové přátele nezískáme a staré ztratíme. A zcela zvláštní roli v tomto příběhu hraje sociální demokracie. Popravdě řečeno, je mi této strany s více jak stoletou historií líto. Vyjednávání o této vládě a vstup do ní pro sociální demokracii byly a jsou nedůstojné. V průběhu jednání rezignovala na všechny klíčové body, které chtěla prosadit, a v porovnání s nimi je otázka nějakého prosazení programu zcela zanedbatelná. Hlavní body, které sociální demokracie na začátku měla a ze kterých ustoupila je, že nebude trestně stíhaný premiér v čele vlády, že na pozici místopředsedy Poslanecké sněmovny nebude místopředseda Tomio Okamura jakožto předseda xenofobní strany, jejíž tajemník vykřikoval, že homosexuálové, cikáni a Židé patří do plynu, to teď šetří policie, že poslanec Rozner posléze mluví o neexistujícím pseudokoncentráku v Letech a následně dvojaký dopis premiéra Babiše prezidentovi, kde mu navrhuje ministra zahraničí pana Pocheho, aby poté poslal dopis, kde říká: A mně je to vlastně jedno, pane prezidente, vyberte si, koho chcete.

Já si jenom říkám, jestli takto se k sobě chovají partneři, jestli toto je projev vzájemného respektu začínající koalice. Osobně to vnímám jako rezignaci sociální demokracie na vlastní hrdost a budoucnost. Vznik této vlády měl víc řešení. Pragmatické, které se děje teď, a hodnotové, které jste odmítli. To druhé řešení znamenalo, že v čele této země nebude trestně stíhaný premiér. Vedení hnutí ANO dává jasně najevo, že půjde do koalice třeba s peklem, jen ať má trestně stíhaného premiéra. Naše země se díky tomu pro naše okolí a partnery stává nečitelnou a tato vláda, získá-li důvěru, tento stav ještě prohloubí. To, co jsme od revoluce budovali, mělo mnoho chyb, ale mohu říct, že budu vždycky prosazovat parlamentní demokracii se všemi slabostmi, které v sobě má. Nechci tady ani ruský, ani čínský, ani turecký model moci. Naopak, pojďme podstupovat ten složitý a náročný proces hledání pravdy, smysluplných řešení, včetně složitých diskusí, které to mnohdy provází. Skutečně nechci být obklopen jednou a jedinou pravdou, která mi bude servírována. To už jsem zažil a děkuju, znovu nechci.

Z výše uvedených důvodů nemohu tuto vládu podpořit, protože nepřináší stabilitu a důvěryhodnost, a to jak doma, tak směrem k našim zahraničním partnerům. Tato vláda bude potřebovat hlasy komunistů a já osobně mám silné obavy o další vývoj naší svobody a demokracie a další směřování naší země. Česká republika si zaslouží lepší vládu než tu, která před nás dnes předstupuje, protože máme na víc než na vládu ostudy. Klub KDU- ČSL bude hlasovat proti důvěře této vlády.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama