Ing. Jan Bartošek

Místopředseda KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.05.2017 18:07:17

Škoda, že si pane Babiši nevzpomínáte na vaše vazby na pana Langera a Grosse

Škoda, že si pane Babiši nevzpomínáte na vaše vazby na pana Langera a Grosse

Projev na 58. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. 5. 2017

Děkuji za slovo, pane místopředsedo.

Já osobně asi nejlépe navážu na pana ministra Zaorálka. Já si také myslím, že mít majetek není překážka být v politice, ale nese to sebou velkou míru rizika. A v praxi se ukazuje, že to riziko je větší, než jsme si možná dokázali dříve představit.

Pane ministře, (Hlasy ze sálu: Není tady, odešel.) teď odešel, nevadí, přesto to řeknu. Tvrdíte, že nejste ze světa politiky. Tvrdíte, že nejste politik, a já vám říkám, že to není pravda. Vy jste součástí politického světa už od padesátých (Oživení v sále, řečník se opravuje.), devadesátých let. Padesátých možná také. Vy jste politickou scénu v této republice formoval. Vy jste byl její přímou součástí, jen jste nebyl tolik vidět. Škoda, že si nevzpomínáte na vaše vazby na pana Langera, Grosse a další. Škoda, že jste tak rychle zapomněl, že jste byl aktivní a že jste se světem politiky v České republice byl ve velmi úzkém kontaktu.

Jestli jsou skutečně pravda odposlechy, které jsou venku - a já souzním s tím, že odposlouchávat cizí lidi je sprostota a nemá se to dělat, jestliže to není schváleno podle zákona - ale jestli jsou ty odposlechy pravda, tak mě k tomu napadá jeden takový příběh z padesátých let, kdy se říkalo: Když zatýkali milionáře, tak jsem mlčel, protože se mě to netýkalo. Když zatýkali ty, co vlastnili statisíce, tak jsem také mlčel, protože se mě to netýkalo. A když si potom přišli pro mě, tak už nebyl nikdo, kdo by se mě zastal. Pragmaticky bych k tomu mohl přistoupit s tím, že se říká: V odposleších se mluví o sociální demokracii, v odposleších se mluví o ODS, tak bych si mohl říci, že mě se to netýká, to je přece moje politická konkurence. Jenže ono se mě to týká. Ono se to týká každého z vás a ač si to možná nechcete připustit, tak se to týká i vás, milí členové hnutí ANO. To je prostě skutečnost, to tak je.

A jestli je to pravda, tak vám říkám, že se nám vrací do republiky móresy, které známe před rokem 1989 s celou mírou nesvobody, manipulace a ovlivňování veřejného mínění.

(Poslanec Janulík ze sálu mimo mikrofon: A když to pravda není?)

Dostanu se k tomu, vážený kolego, prostřednictvím pana předsedajícího.

To, co mě mrzí, je, že místo toho, abychom zde byli účastni věcné debaty a odpovědí na otázky, tak když se nám nedostává odpovědí, nepřítomný pane vicepremiére, tak přecházíte do osobních útoků. To není o diskusi, to je o tom, že nejste schopen diskutovat a nejste schopen odpovědět. A místo diskuse se dost často setkáváme s tím, že lidi kolem sebe urážíte místo toho, abyste věci vysvětloval.

A já jsem dokonce přesvědčen, že svým chováním v mnoha ohledech poškozujete hnutí ANO.

A já jsem si jist, že zásadní pochybení jste udělal tehdy, jestliže vám někdo říká, že to jsou lživé spisy a výslechy, tak že jste s tím nešel ven a na policii. A rovnou na to odpovím. Jako člen vlády, jestliže vás to poškozuje, není to pravda, odposlechy jsou zmanipulované, proč nepožádáte o svolání Bezpečnostní rady státu? Tuhle kompetenci máte. Můžete to nechat prověřit. A já vás v tom klidně podpořím. Máte to ve své moci a ani tohoto nástroje nevyužijete.

Mnohokrát jste i na koaličních radách říkal, jak neovlivňujete média, jak do nich nevstupujete. Není to pravda. A já jsem přesvědčen, že v civilizované společnosti byste jako ministr odstoupil nebo měl odstoupit.

A ještě jednu otázku si kladu. Za předpokladu, že nahrávka, kdy mluvíte o tom, že se vám dostává do rukou záznam ze spisu Beretta, výslechy jiných lidí, a jestli se to časově překrývá s dobou, kdy v Poslanecké sněmovně probíhalo konání vyšetřovací komise ohledně reformy policie, já si kladu otázku, zda jste nám nelhal. O to víc by se celá situace měla prošetřit, zda to je nebo není pravda a zda výslechy byly nebo nebyly zmanipulovány, protože v případě, že to pravda je, tak by to mnoho věcí dokázalo vysvětlit.

Za lidovce říkám, že podpoříme program schůze.

A ještě jednu věc na závěr chci říci. Jestli si myslíme nebo jestli si někdo myslí, že to, co se děje, je pouze ohrožení nebo útok například na sociální demokracii k tomu, aby byla oslabena nebo zlikvidována před sjezdem nebo před volbami, jestliže to má být útok na ODS nebo jakoukoliv jinou stranu, tak podstata je mnohem hlubší a složitější. Stejným způsobem totiž mohou být likvidovány například firmy v rámci konkurenčního boje, mohou se tvořit kauzy na jednotlivé lidi a spravedlnosti se nedovoláte. To znamená, není to o tom, že zde řešíme pouze odposlechy. V dnešní době řešíme budoucnost této země a jejího dalšího směřování.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama