Ing. Jan Bauer

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.02.2010 11:29:26

Přestaňme dělat nové zákony a udělejme pořádek v těch stávajících

Přestaňme dělat nové zákony a udělejme pořádek v těch stávajících

Přestaňme dělat nové zákony a udělejme pořádek v těch stávajících

STAROSTA PRACHATIC A POSLANEC JAN BAUER (ODS) ŘEKL PRÁVU dne 25.1.2010:

Přestaňme dělat nové zákony a udělejme pořádek v těch stávajících.

Na posledním společném jednání starostů obcí s rozšířenou působností na Prachaticku zazněla ostrá slova směrem ke státní správě.
Shodli jsme se, že by rozhodně nebylo na škodu, kdyby každý ministerský úředník alespoň jednou ročně absolvoval setkání se starosty malých, středních i větších obcí, aby si v praxi dokázal představit, jak tisíce vyhlášek, nařízení a samozřejmě i zákonů skutečně funguje a jaké to obrovské problémy těmto manažerům na obecní a komunální úrovni přináší.

Všichni starostové si stěžovali na přebujelou byrokracii?
Lze říci, že bez výjimky. Těch věcí, které se valí na obce zejména ve formě papírovaní, výkaznictví, účetnictví a dokladování všeho možného i nemožného začíná být na neúnosné hranici a je to až na hranici likvidace a nechuti k tomu, aby se zejména na malých obcí do této práce někdo pustil.

Co mohou starostové dělat?
Zazněl zde jasný vzkaz vládě a Poslanecké sněmovně: Vydejte co nejrychleji moratorium na přijímání jakýchkoli nových vyhlášek, nařízení a novel zákonů, protože se už nikdo v tomto státě přesně neorientuje v tom, podle jakých právních předpisů vlastně mámě řídit. Jedna novela stíhá druhou novelu a v podstatě nejen samospráva, ale i státní správa je neustálými změnami natolik rozkolísaná, že už si někdo není jistý tím, co má dělat a podle jakých norem se má chovat.. Doporučení je jasné. Přestaňme dělat nové zákony a udělejme pořádek v těch stávajících.

Velká část diskuse byla věnována i takzvané „chodníkové novele“, která nařizuje obcím a městům úklid chodníků v průběhu zimy.
Starostové vesměs ocenili skutečnost, že ačkoli by obyvatelé mohli nechat úklid výhradně na obci a nechali ji v tom takříkajíc vyválet, tak se obyvatelé v mnoha případech do úklidu dobrovolně zapojili sami. Majitelé domů či podnikatelé, kteří dříve uklízet museli a nyní už nemusí, se ve velkém procentu chovají velice zodpovědně a za to jim patří velký dík.

Publikováno 26.1.2010, Právo
Autor: Petr Pokorný
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama