Ing. Jan Hajda

Zemřel dne 27.2.2018
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2017 21:17:50

Máme jeden z nejlepších zbrojních zákonů v rámci Evropy

Máme jeden z nejlepších zbrojních zákonů v rámci Evropy

Projev na 11. schůzi Senátu dne 6. 12. 2017 k návrhu ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon o bezpečnosti České republiky

Vážený pane místopředsedo, vážený pane poslanče, milé kolegyně, milí kolegové. Stojíme dnes před rozhodnutím, zda podpořit novelu ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti ČR, která ve dvou větách zakotvila ústavní právo na zbraň ve prospěch vnitřní a vnější bezpečnosti. Návrh této novely má určitou souvislost s kontroverzní evropskou směrnicí o zbraních, kterou navrhla evropská komise v listopadu 2015 a v březnu letošního roku ji schválil Evropský parlament. Proti této směrnici, která pod rouškou boje proti terorismu odzbrojuje legální držitele zbraní, se v minulosti vyslovila nejen střelecká veřejnost z řad myslivců, sportovních střelců, milovníků vojenské historie a držitelů zbraní pro osobní obranu, ale proti směrnici se již dříve také postavily ve svých usneseních i ministerstvo vnitra, vláda ČR, sněmovna a bezpečnostní rada státu. Česká republika byla však bohužel na zasedáních orgánů EU opakovaně přehlasována. Obdržel jsem mnoho informací a připomínek od českých myslivců, kteří tvoří u nás stotisícovou komunitu, přičemž většina z nich je organizována v Českomoravské myslivecké jednotě. Cituji z jejich oficiálního prohlášení: ČMMJ se již dříve opakovaně vyslovila zásadně proti stávajícím netransparentním návrhům novely směrnice 91 Evropského hospodářského společenství. Rovněž vyjadřujeme naše obavy i do budoucna, kdy Evropská komise bude po dvou letech účinnosti směrnice provedené změny posuzovat a případně se bude směrnice opět novelizovat, takže může dojít k dalšímu omezení legálních držitelů zbraní formou postupných restrikcí v několika krocích. Já bych tady vážení kolegové a kolegyně měl jednu poznámku ve vztahu k vám. Když přijde směrnice z EU, která se nám nelíbí, ať jsou to zakřivené nakládačky apod., tak pochopitelně všichni na to nadáváme, ale měli bychom být hrdi na to, že máme jeden z nejlepších zbrojních zákonů v rámci Evropy a myslím si, že ty státy, které píší na naše ústředí, jsou toho dokladem, jak nás chválí apod. Zde chci uvést, že není také pravdou, že myslivců se směrnice netýká, jak někdy slyšíme. Směrnice zkrátí platnost zbrojního průkazu z 10 na 5 let.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama