Ing. Jana Bobošíková

Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.06.2010 16:15:00

Když kozlové zahradničí

Když kozlové zahradničí

S Johnem na vnitru si mohou být kmotři ještě jistější, než si byli za Langera.

Radek John, šéf strany Věci veřejné, má ministerstvo vnitra. Prý aby dohlédl na boj s korupcí. No, aby ne. Totéž před ním dělal Ivan Langer coby ministr vnitra za ODS. A před ním i po něm to dělali a budou dělat jiní ministři. A to je právě ten problém. Korupce je jasně definovaným trestným činem, ale velmi obtížně se prokazuje. Zvláště, když policii stále sedí za krkem nějaký ministr, kouká jí přes rameno a reorganizuje. Samozřejmě, pod pláštíkem zvýšení akceschopnosti a funkčnosti policejních útvarů. Proto tu máme desítky nevyřešených kauz. V okamžiku, kdy hrozí, že by je policisté mohli dotáhnout do konce, přijde reorganizace nebo nový ministr.

Byla to touha po hluboké změně, která vynesla na politické výsluní nové strany, které nyní vyjednávají vládní koalici s ODS. Nějak mi ale není jasné, v čem ta změna spočívá. Snad v tom, že ODS změnila styl a KDU-ČSL se přejmenovala na TOP 09? Jedinou „čistokrevnou novinkou" se zdají být právě Johnovy Věci veřejné. Jenomže v zákulisí podle médií najdeme stejné podnikatelské a finanční kmotry, jací stáli a stojí za částí ODS i ČSSD. Nedivila bych se, kdyby stejní lidé stáli i za neúspěšným pokusem Miloše Zemana o návrat do vysoké politiky. Je to v podstatě velmi jednoduché. Kmotři potřebují kmotřence. Poslušné, nekomplikované a pokud možno s máslem na hlavě. Tedy ovladatelné.

Do tohoto konceptu se Miloš Zeman nehodil. Rád nebo nerad (do hlavy mu nikdo z nás nevidí) sehrál roli užitečného idiota. Odebral hlasy socialistům a díky naprosto (a jsem si jistá, že účelově) neprofesionální kampani nahrál nikoliv sobě, ale právě straně Radka Johna. A ten se do konceptu hodí naprosto perfektně. Utajené kšefty za veřejné peníze, utajené nemanželské dítě - co víc si přát? V rukou schopného manipulátora je takto zásadově neukotvený jedinec velmi účinnou politickou zbraní. Teď záleží na tom, proti komu bude tato zbraň namířena. Velmi se obávám, že opět právě proti veřejným penězům. Bude-li kozel John zahradničit na ministerstvu vnitra, mohou si být jeho kmotři ještě jistější, než si byli za ministra Langera. A zatímco voliči, kteří projevili na naše poměry neobvyklou ochotu k šetření a reformám, si budou utahovat opasky, stále stejné miliardy potečou stále stejnými kanály k několika vyvoleným.

A tak směle vzhůru do těch reforem! Někde se na ty miliardy pro nejrůznější Janoušky, Kočky, Bárty a jim podobné, ušetřit musí. Pravda, něco pro voliče současný poltický establishment přece jen nejspíš udělá - bude používat méně sprostých slov, bude se usmívat a Johnovi poslanci budou posílat poslanecké náhrady na charitu, protože s hrůzou zjistili, že ve Sněmovně není žádné „okénko", kde by se tyto náhrady daly vracet. Snad to nebude podobná charita, jako Johnovy přednášky o drogách za čtyři milióny korun.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama