Ing. Jana Bobošíková

Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2010 19:09:00

Lídr musí kandidovat tam, kde je to nejtěžší

Lídr musí kandidovat tam, kde je to nejtěžší

Bobošíková je frajerka, troufá si na nejtěžší kraj, Moravskoslezský

Lídr strany by měl kandidovat v kraji, který je nejnáročnější a nejtěžší. Řekla to v pátek novinářům v Ostravě Jana Bobošíková, lídryně Suverenity, za niž kandiduje do Parlamanentu ČR v Moravskoslezském kraji.

"Lidé se mě často ptají, proč jako Pražanda kandiduji v Moravskoslezském kraji. Opakuji, že lídr strany by měl mít odvahu kandidovat v regionu, který je nejnáročnější," řekla Bobošíková s tím, že severní Morava je nejlidnatější kraj v republice, proto je nutné tady oslovit nejvíce lidí, a navíc jde o ekonomicky jednoznačně nejvíce postižený region. Bobošíková dodala, že ani není moc pohodlné objíždět v autobuse lokalitu tak vzdálenou od bydliště, a ona určitě nebude „předvádět takové tanečky“, aby se na pár měsíců do kraje, za který kandiduje, stěhovala.

Moravskoslezský kraj objíždí Bobošíková s dalšími moravskoslezskými kandidáty pro parlamentní volby speciálním autobusem od pondělka. Autobus je podle ní vybaven sparťansky, kromě vody v něm není k dispozici žádné další pití. Lídryni doprovázejí další kandidáti z Moravskoslezského kraje Zdeněk Pavlíček, mluvčí sdružení nájemníků bytů OKD, a Jan Szotkowski. Podle Bobošíkové se podařilo Suverenitě sdružit na společnou kandidátku osobnosti více stran a uskupení, protože jednou z hlavních myšlenek kampaně je spolupráce.

Suverenita má v programu zejména boj s korupcí a snížení nezaměstnanosti. Podle Bobošíkové tyto dvě problematiky velmi těsně souvisejí. Jak uvedla, ve veřejných zakázkách se ročně utratí 800 miliard korun, přitom tak 200 miliard z toho se rozkrade. Přísný boj s korupcí a navíc požadavek, aby se na státních zakázkách v povinném procentu alespoň subdodavatelsky podílely české firmy a čeští pracovníci, by podle Suverenity pomohl řešit vysokou nezaměstnanost. V případech korupce požaduje Suverenita naprosto nekompromisní tresty, především propadnutí majetku nejen obviněného, ale i jeho celé rodiny.

Konkrétní příklad nehospodárného přístupu státu vnímá Bobošíková u státního podniku Lesy České republiky, který chtěl prodat ve dvacetiletém tendru většinu českého dřeva v podobě stojících stromů. Suverenita se podle Bobošíkové zasadila o pozastavení tendru. Podle ní by se totiž takto surové dřevo vyvezlo za hranice, kde by se vytvořila přidaná hodnota, a lidé kupující si nábytek na českém trhu by pak platili práci ze zahraničí, místo abychom dřevo zpracovávali a přidanou hodnotu vytvářeli v České republice. Podle Bobošíkové by tak přišlo o práci na 6000 lidí v celé České republice, jen na Bruntálsku, kde je většina lesů v majetku Lesů ČR, by se to týkalo dvou tisíc pracovních míst.

Suverenita chce snížit počet ministerstev ze 17 na 12, chce dostat pod kontrolu neúměrně vysoké platy šéfů státních firem, chce více kontrolovat vyplácení dávek v hmotné nouzi a nepodporovat lid, kteří žijí z přídavků na děti místo své práce, chce zrušit poplatky stranám za získané mandáty, na kterých by se údajně ušetřily za volební období dvě miliardy korun. Ty by mohly být základem pro chystanou důchodovou reformu. Peníze za mandáty, pokud nyní nějaké získá, chce Suverenita věnovat na nákup čtrnácti fabií. Auta pak vyhraje v každé kraji jeden volič strany. Prokáže se volebními lístky dalších stran, které mu po volbách zůstanou.

Bobošíková připomněla, že jako evropská poslankyně osobně v Evropském parlamentu třikrát interpelovala kvůli nájemníkům bytů OKD, v současnosti RPG. Po její třetí interpelaci se Evropská komise začala zabývat tím, zda převod bytů smlouvou o prodeji státních akcií OKD do soukromých rukou v roce 2004 nebyla nedovolená veřejná podpora. Bobošíková vyzývá politiky ČSSD, kteří jsou v současnosti v Evropském parlamentu, aby dále bojovali za nájemníky bytů, když sociální demokraté celou situaci zavinili, protože za jejich vlády se sporná smlouva podepsala.

Za podstatné považuje Bobošíková také řešení stavuovzduší v Moravskoslezském kraji. Podle ní by se měly stáhnout peníze investované do nesmyslných ekologických projektů, jako je přidávání potravin do paliva nebo zabírání úrodné zemědělské půdy fotovoltaickými elektrárnami, a tyto finance by se měly použít ke stimulaci firem, aby investovaly do ekologicky šetrnějších technologií.

Bobošíková podle svých slov nevěří předvolebním průzkumům, protože čtrnáct dní před volbami do Evropského parlamentu podle nich mohla získat Suverenita jedno procento hlasů, nakonec dostala 4,5 procenta. Bobošíková je přesvědčena, že Suverenita v parlamentních volbách uspěje a překročí pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Parlamentu ČR.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama