Ing. Jiří Crha

  • ODS
  • Jihomoravský kraj
  • krajský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.12.2013 13:51:26

Dopady nového krajského rozpočtu negativně pocítí obce a neziskové organizace

Dopady nového krajského rozpočtu negativně pocítí obce a neziskové organizace

Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje pro rok 2014 koalice předkládá s deficitem více jak 500 milionů.

Rozpočet také nově snižuje dotační programy pro obce a neziskové organizace, přičemž malé obce se navíc již třetím rokem budou muset vyrovnat s výrazným omezením Programu obnovy venkova. Ten byl ponížen dokonce o sedmdesát pět procent. Zastupitelé za ODS proto budou hlasovat proti přijetí tohoto návrhu.

„Navrhovaný rozpočet zcela odpovídá smyšlení ČSSD, tedy utrácet půjčené peníze za neživotaschopné projekty, které budou v budoucnu pouze generovat další a další náklady. Raději bych proto viděl více prostředků rozdělených přímo mezi obce,“ uvádí předseda krajských zastupitelů za ODS Jiří Crha.

Kraj přijal úvěry z Evropské investiční banky s odůvodněním, že z něj bude kofinancovat projekty financované z EU. Rozpočet ale počítá s projekty, které jsou z úvěru hrazeny celé.  Z úvěru je například kompletně hrazena kontroverzní rekonstrukce nemocnice Znojmo. Nově pak třeba projekt Archeopark Pavlov.

Zastupitelé za ODS dále upozorňují na celkovou nekoncepčnost a nevyváženost rozpočtu, který místo reálných potřeb kraje reflektuje spíše osobní zájmy ČSSD. „ To je dlouhodobý problém jižní Moravy. Hejtman Hašek by si měl uvědomit, že je zodpovědný za celý kraj, i když možná už jen pár dní. Vedení kraje dlouhodobě neposkytuje rovnoměrně veřejné služby pro všechny okresy. Příkladem budiž města Boskovice a Blansko, která si sama musí financovat domovy důchodců, nemocnice nebo třeba provoz muzeí,“ uzavírá Crha.

Jiří Crha, předseda krajského klubu zastupitelů za ODS

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama