Ing. Josef Kott

  • ANO 2011
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.02.2023 22:59:00

V rámci výroby osiv a sadby jsou upřednostňovány nadnárodní společnosti

V rámci výroby osiv a sadby jsou upřednostňovány nadnárodní společnosti

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny 21. února 2023 k návrhu změny zákona o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin.

Já vám taky děkuji pěkně, pane místopředsedo, za slovo. Pane ministře, milé kolegyně, vážení kolegové, já prvotně chci říct, že podpoříme zkrácení lhůty jako poslanecký klub ANO, jak zde signalizoval pan ministr. Já bych si dovolil v krátkosti k tomu učinit taková dvě poohlédnutí. První se týká skutečně zákona. Jenom bych si dovolil doplnit. Když tady hovořil pan ministr - v druhé části se hovoří o ochraně práv k odrůdám. Tam si myslím, že i pro naše šlechtitele a semenáře je velice dobře, že se tam prodlužuje doba na 30 let a že nemusí mít úplně významnou obavu z toho, že dojde k nějakému zcizení anebo porušování vlastnických práv, co se týká společenství v rámci Evropské komise.

V části o správních poplatcích samozřejmě jsou věci, které byly zapotřebí srovnat v rámci evropské a národní legislativy. V té poslední části, co se týká účinnosti, tak asi všichni cítíme, že je zapotřebí, aby tato norma byla přijata co nejdříve. Jak tady o tom hovořil pan ministr, tak vlastně ta účinnost by měla nastat v co nejbližším možném termínu.

Druhá část, o které by chtěl mluvit a možná, že zde navážu na kolegu Davida Pražáka. Naše aktuální informace, kterou máme přejatou od zástupců Českomoravské šlechtitelské a Seminářské asociace, tak v podstatě nový zákon, který dneska je sice na půdě Evropského parlamentu, ale který lze očekávat, že bude v krátké době notifikován, se týká patentování biologického materiálu, který bezprostředně souvisí s tím, o čem hovoří novela zákona o osevu a sadbě.

Dochází dle mého názoru k nesystémovému porušování podmínek pro šlechtitele a semenáře, protože v rámci výroby osiv a sadby, kde vlastně jsem přesvědčen o tom, že čeští šlechtitelé a semenáři dosahují světových výsledků, tak zde jsou upřednostňovány nadnárodní společnosti, které samozřejmě v rámci svých obchodních podmínek jdou nad rámec Green Dealu, který Evropská komise požaduje po jednotlivých členských státech.

Takže zde bych si dovolil možná s předstihem, ale určitě v návaznosti s tímto zákonem, poukázat na to, že Evropská komise zveřejnila, že chce omezit používání syntetických polymerních mikroplastů u moření osiva. Samozřejmě, že v oblasti, kde je Česká republika, není náhrada za to, aby vlastně bylo jak v konvenčním tak v ekologickém zemědělství vyráběno kvalitní a potřebné množství osiva. To je první záležitost.

Druhá záležitost je již zmíněná udržitelnost používání pesticidů a chemických látek nebo syntetických hnojiv. I zde si myslím, že je zapotřebí, abychom se v rámci projednávání na evropské úrovni snažili o to, aby nejen v ekologickém zemědělství a označování ekologických produktů se přihlédlo i na tu skutečnost, že České republika má v podstatě významně rozdílné podmínky od přímořských zemí, kde se některá osiva a sadby vyrábí a abychom dbali na to, abychom se nepřičinili k tomu, že výroba osiv a sadby v Čechách bude omezena nebo úplně zničena.

Takže ještě jednou, podporujeme zkrácení lhůty na projednávání ve výborech a určitě se budeme snažit, abychom i do budoucna v podstatě zákony, které s tím souvisejí, ochránili tak, aby byly ve prospěch českomoravských šlechtitelů a seminářů.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama