Ing. Josef Šenfeld

Za lepší život a krásnější domov
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.03.2010 20:33:00

Hlas lidu

Hlas lidu

V předvolební kampani se kandidáti různých stran předhánějí v ujišťování občanů, jak moc si váží jejich názorů.

Jak mají lidé poznat, kdo to myslí vážně? Jednou z možností je zamyslet se nad tím, proč stále nemáme zákon o obecném referendu, který by umožnil občanům vyjádřit svůj postoj v důležitých otázkách.

Poslanecký klub KSČM návrh takového ústavního zákona znovu předložil i v tomto volebním období. Poslanci ODS, KDU-ČSL (včetně pozdějších zakladatelů TOP 09) a SZ ho v březnu 2007 zamítli už v prvním čtení. Mirek Topolánek dokonce namítal, že uspořádáním referenda by politici vlastně přiznali svou neschopnost v rámci zastupitelské demokracie. Tehdy ovšem netušil, jak se trefil. I když jeho vládu pohřbila neschopnost i bez všelidového hlasování. Odpůrci obecného referenda tvrdili, že dávají přednost jednorázovým. Tak dobře. Spolupodepsal jsem další dva návrhy KSČM, tentokrát na jednorázová referenda o umístění prvků protiraketové obrany a o přistoupení ČR k Lisabonské smlouvě. Ovšem pravice je taky odmítala. Zřejmě by chtěla jen referenda, kde by předem mohla počítat s podporou své politiky. Tím si ovšem nemůže být jistá, tak raději nechce žádná všelidová hlasování. Vztah k uzákonění obecného či uvedených jednorázových referend ukazuje, jak to kdo s úctou k hlasu lidu doopravdy myslí.

Josef Šenfeld
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama