Ing. Jozef Síkela

  • BPP
  • ministr průmyslu a obchodu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2022 15:45:00

Jednou z cest je společný postup vůči dodavatelům v rámci celé EU

Jednou z cest je společný postup vůči dodavatelům v rámci celé EU

Projev na 25. schůzi Senátu 18. května 2022 k nařízení EU o opatřeních na zajištění bezpečnosti dodávek zemního plynu a podmínkách přístupu k plynárenským přepravním soustavám

 Já vám, pane senátore, děkuji za tu otázku. Já se pokusím být stručný. Možná shrnu několik základních faktů.

Naše vláda přebírala vlastně celé zásobování plynem v situaci, kdy závislost na ruském plynu činí až 98 %, kdy sice plyn nakupujeme od západoevropských obchodníků, kteří většinou nakupují na rotterdamské burze, ale vzhledem k tomu složení toho plynu víme, že většina toho plynu je ruského původu. Přebírali jsme vládu s historicky nebo s nejméně naplněnými zásobníky za posledních 5 let bez chybějící infrastruktury.

Museli jsme si s tím poradit. Jednou z cest, a to je odpověď na vaši otázku, kterou od začátku prosazujeme, jsou společné nákupy, společný postup vůči dodavatelům zkapalněného zemního plynu v rámci celé Evropské unie. Ale nejen tedy společný postup při nákupech, který jsme si vyzkoušeli do určité míry při společných nákupech covid vakcín. Ale, co je velmi důležité, i společná distribuce toho plynu. A to, za co mě v té Evropské komisi nemají moc rádi, i společné sdílení těch negativních dopadů těch sankcí, které, stejně jako ten plyn, musí být distribuovány spravedlivě.

My máme tu nevýhodu, že jsme kontinentální země bez přístupu k moři. Jsme závislí na infrastruktuře, která byla budována tak, že je stavěna na dodávky z východu na západ. A velmi problematicky. A chybí nám některá spojení. A chybí nám propojení do Polska, chybí nám propojení do Rakouska. A proto jsme z velké míry závislí na solidaritě okolních zemí, které jsou také velkými spotřebiteli plynu. Dodávky ruskému plynu do Evropy činí ročně zhruba 155 miliard kubíků. Ne všechno se dá okamžitě nahradit zkapalněným zemním plynem. Ten odhad je, že by to mohlo být někde do 50 miliard kubíků tento rok. A mohlo by se to navyšovat v dalších letech.

Česká republika spotřebuje za rok zhruba 9,5 miliardy kubíků. Polovinu z toho spotřebuje průmysl, menší část spotřebují domácnosti. A pak se to dělí na další infrastruktury. My na jedné straně prosazujeme ty společné nákupy a solidaritu a společnou distribuci, na druhé straně jsme zahájili přípravu i na tu situaci, že by došlo k nějakému problému s dodávkami. A ty zásobníky vlastně plníme od dubna. V tuto chvíli asi nejrychleji v celé Evropské unii. Rychleji jakoby plní na hlavu jenom ty země, které mají trošku větší průtok do těch zásobníků, což je Rakousko a Nizozemské království.

Takže, jak jsem říkal, v tuto chvíli z celkové kapacity, která je asi 4 miliardy, ale je tam ten problematický zásobník Dolní Dunajovice, který není zapojen na soustavu, tak mluvíme někde o 3,5 miliardě kubíků, tak máme naplněno 1 360 milionů kubíků. To znamená více než 40 %, což je daleko více než dvakrát více, než tomu bylo loňský rok touto dobou.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama