Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2020 17:33:17

Skoncujme s daňovými ráji i v rámci EU

 Skoncujme s daňovými ráji i v rámci EU

Jedním z cílů Evropské unie bývalo, aby se v rámci členských států maximálně snížily rozdíly.

To se dlouhodobě nedaří nejen v otázce kvality potravin a zboží nebo výše odměňování zaměstnanců, kde jsou rozdíly ještě markantnější. Dokonce i teď v době krize se ukázalo, jak některé členské státy přemýšlejí. Aktuálně se totiž jedná o tom, jak zemím EU pomoci postavit se znovu na nohy – tedy zejména těm státům, které koronavirová pandemie zasáhla nejsilněji, což je Itálie, Španělsko a Francie. K tomu by měl být využit solidární fond, který by pomocí investic nastartoval ekonomiky (nejen) zmiňovaných států. 

Co se ovšem nestalo! Hlavním odpůrcem štědřejší varianty podpory se stalo Nizozemské království. A co je na tom zarážející? Holandsko je totiž podle organizace Tax Justice Network (Společnosti pro daňovou spravedlnost) jedním z daňových rájů v rámci samotné EU a právě Francie, Španělsko a Itálie jsou státy, které kvůli daňovým rájům počítají ročně ztráty ve stovkách miliard euro. I když by se mohlo zdát, že tyto věci spolu nesouvisí, opak je pravdou. Tyto peníze pak samozřejmě chybí v rozpočtech daných zemí – a třeba i v sociální sféře a ve zdravotnictví – a výpadky se pak kryjí z peněženek občanů třeba vyšší spoluúčastí pacientů.

Proto KSČM i já prosazujeme nejen v Evropském parlamentu zamezení odlivu peněz za hranice naší země. Cifra, o kterou jsou tak občané obírání, se totiž pohybuje od 30 až do 450 miliard korun ročně. Není totiž možné projekt EU nazývat solidárním, pokud jsou evropští vládci dlouhodobě slepí a hluší k existenci daňových rájů (dokonce na svém vlastním území). Platí totiž, že solidarita končí tam, kde začíná zájem nadnárodních korporací a bank.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama