Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2016 4:33:00

Komise ustupuje od principu předběžné opatrnosti

Komise ustupuje od principu předběžné opatrnosti

Evropský parlament na Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin diskutoval o návrhu vědeckých kritérií pro endokrinní disruptory s Vytenisem Andriukaitisem, evropským komisařem odpovědným za zdraví a bezpečnost potravin.

Po tři roky Evropská komise otálela a flagrantním způsobem porušovala své povinnosti, ke kterým ji musel dohnat až soud. Včera konečně představila tolik očekávaná kritéria pro posuzování endokrinních disruptorů (tedy látek schopných narušovat hormonální komunikaci mezi buňkami organismu).

Namísto návrhu, který by chránil evropského spotřebitele a utužil princip předběžné opatrnosti, však komise přistoupila k hazardu. Rozhodla se totiž, že bude zakazovat jen ty pesticidy, kde bude jasně prokázaný nepříznivý vliv na lidské zdraví. V podstatě tak odstupuje od principu předběžné opatrnosti, a dokud se někomu něco nestane, tak bude moc být ten pesticid používán. Komise navíc po třech letech nebyla schopna přijít s konkrétními kritérii, která by byla vhodná pro regulatorní rozhodování. Europoslankyně Kateřina Konečná k tomu dodává: „Vy nám tady vlastně snižujete náš současný standard ochrany zdraví. Snižujete nám jednou získanou úroveň ochrany práv. To je přece zcela nepřípustné. Osobně jsem schopna pochopit systém hodnocení založený na síle a přesvědčivosti vědeckých zjištění, ale všichni víme, jak to v současnosti na komisi a v jejích agenturách chodí. Jenom když si vezmeme studii EFSA o hodnocení glyfosátu. Už od minulého podzimu se v rámci tohoto výboru bez úspěchu snažíme domoci vědeckých studií, na základě kterých byl glyfosát posouzen, a vy nám tady tvrdíte, že se pesticidy budou zakazovat, pouze pokud se prokáže jejich jasná škodlivost pro lidské zdraví? No, za současné situace by to neznamenalo ani to, co předpokládají média, tedy že se zakáže 5-6 pesticidů, ale znamenalo by to to, že už se v podstatě nezakáže nic. Jenom se podívejte, co vyplouvá postupně na povrch u hodnocení glyfosátu EFSA. Použité studie poskytl sám výrobce a zainteresovaný průmysl. No, a vy za této situace obráníte důkazní břemeno a budete předpokládat, že jsou všechny látky v pořádku pro člověka?“

Kateřina Konečná a celá frakce GUE/NGL podobný postup odmítají a návrh Evropské komise nepodpoří. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama