Ing. Klára Dostálová

  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2021 19:57:00

Díky IROP mají v Benešově přestupní terminál a parkovací dům

Díky IROP mají v Benešově přestupní terminál a parkovací dům

Středočeský Benešov je důležitým přestupním místem pro řadu obyvatel okolních obcí. Každý den se město musí vypořádat z příjezdy a odjezdy 248 autobusových spojů a 104 vlakových spojů.

 Stav, kdy město nemělo vlastní terminál a vhodné parkovací plochy, byl dlouhodobým problémem.

Díky 94,4 mil Kč z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj, mohl Benešov vybudovat nový přestupní terminál, včetně 20 autobusových stání a zastřešených zastávek. Stejnou částkou IROP přispěl i na nový parkovací dům.

„V programovém období 2014-2020 jsme podpořili 85 projektů výstavby a modernizace přestupních terminálů pro veřejnou dopravu za více než 2,2 miliardy korun a vedle toho dalších 65 projektů samostatných parkovišť nebo parkovacích domů pro přestup na veřejnou dopravu za bezmála 1,1 mld. korun. Pro roky 2021-2027 máme v IROP na podporu oblasti multimodální dopravy připraveno 3,3 mld. Kč,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Terminál Benešov

Původní autobusové nádraží bylo kapacitně, technicky i esteticky nevyhovující a rovněž nevyhovovalo ani z pohledu bezbariérové přístupnosti. Díky podpoře z IROP ve výši 94,4 mil. Kč mohlo město Benešov vybudovat nový přestupní terminál, včetně 20 autobusových stání a zastřešených zastávek. Uvnitř cestující najdou čekárnu, dvě pokladny a jsou zde instalovány i informační tabule a inteligentní prvky pro cestující. Terminál je propojen přímo se železniční stanicí bezbariérovým podchodem, který cestujícím zaručí naprosté bezpečí při přestupování na další spoje za 2-3 minuty.

Parkovací dům Benešov

Stavba nového parkovacího domu vyřešila neutěšenou situaci parkovacích ploch v ulici Nádražní u vlakového i autobusové nádraží v Benešově. Lokalita je oproti jiným částem města enormně vytížena z důvodu veřejné dopravy. Z autobusového i vlakového nádraží vyjíždí denně přes 350 spojů. Z toho velké množství míří do hl. m. Prahy. Lidem tak nezbývalo nic jiného, než svá vozidla zaparkovat v ulici Nádražní, která byla neustále přeplněná.

Cílem projektu s podporou IROP taktéž ve výši 94,4 mi. Kč bylo vybudování nového parkovacího domu v Benešově. Parkovací dům obsahuje 181 parkovacích míst pro motorová vozidla a 50 míst pro jízdní kola. Má tři nadzemní podlaží s možností parkování i na střeše. Díky tomu dojde k obrovskému ulehčení a zpřehlednění dopravní situace, neboť parkovací dům se nachází v přímé vazbě na autobusový terminál a železniční stanici Benešov u Prahy.

Parkovací dům je velmi přehledný a jednoduchý pro užívání. Lidé mohou pohodlně své dopravní prostředky zaparkovat v parkovacím domě a pokračovat autobusovou či železniční dopravou ve své cestě, ať už za prací nebo za volnočasovými aktivitami. Projekt myslí i na osoby s omezenou schopností pohybu a orientace. Parkovací dům je navržený jako plně bezbariérový a poskytuje několik stání pro ZTP.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama