Ing. Kristýna Zelienková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.02.2015 13:09:25

Manželství, kde rodičovskou dovolenou čerpá matka i otec, jsou pevnější

Manželství, kde rodičovskou dovolenou čerpá matka i otec, jsou pevnější

V Poslanecké sněmovně se diskutovalo o situaci znevýhodněných skupin na trhu práce

Pod patronací místopředsedkyně výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Ing. Kristýny Zelienkové se v úterý 24. února v Praze uskutečnil mezinárodní seminář na téma Začleňování a udržení znevýhodněných skupin na trhu práce.

„Seminář Začleňování a udržení znevýhodněných skupin na trhu práce byl vůbec prvním mezinárodním seminářem v historii Poslanecké sněmovny. Za cíl si kladl seznámit účastníky s možnostmi využívání nových trendů a programů v oblasti zaměstnanosti a představení již fungujících zahraničních modelů,“ říká k semináři jeho spoluorganizátorka poslankyně Ing. Kristýna Zelienková.

O zahraničních zkušenostech s řešením situace znevýhodněných skupin na trhu práce s účastníky semináře debatovaly prezidentka evropské organizace COFACE Annemie Drieskens, finská ombudsmanka pro rovné příležitosti Pirrko Mäkinen a členka městské rady rakouského Grazu Elizabeth Potzinger.

Hovořilo se o tématech spojených se zaměstnáváním znevýhodněných osob a mladých lidí, možnostech spolupráce specializovaných poradenských center s veřejným sektorem, způsoby zapojení a motivace zaměstnavatelů do vytváření nových pracovních míst, specifickou situací ve vyloučených lokalitách v ČR, ale také rovnosti mužů a žen na trhu práce a jeho pozitivním dopadu na fungování rodiny.

„Pozitivní vliv rovnosti mužů a žen na fungování rodiny, dokládají slova Pirrko Mäkinen. Podle ní finské zkušenosti hovoří dokonce o vlivu na rozvodovost manželství. Studie rovných příležitostí s ohledem na trh práce totiž ukázala, že manželství, kde v průběhu péče o dítě čerpá rodičovskou dovolenou matka i otec, jsou pevnější,“ doplňuje poslankyně Zelienková.

Projekt založený na fungující spolupráci specializovaných poradenských, resp. odborných komunitních center a veřejného sektoru účastníkům představila Ing. Jitka Urbánková, ředitelka společnosti Audit organizace. Praktické zkušenosti s implementací pak popsal tajemník města Tábor pan Mgr. Lubomír Šrámek.

„Z jeho slov vyplynulo, že je spousta činností, které v souvislosti s trhem práce město velikosti Tábora není schopno samo kapacitně zvládnout. Ocenil přínosy, které městům účast v projektu přinese,“ zdůrazňuje poslankyně Zelienková.

Seminář se nezabýval znevýhodněnými skupinami výhradně z pohledu rovných příležitostí mezi muži a ženami. Dotkl se také problematicky znevýhodnění z hlediska etnického.

„Elisabeth Potzinger v této souvislosti zmínila pozitivní zkušenosti se začleněním romského etnika v rámci projektu Bio česnek, který v Grazu realizují. Pozitiva začleňování romského etnika s ohledem na prevenci kriminality zdůraznil ve svém vystoupení také Vladimír Tesařík, starosta města Dolní Poustevna na Šluknovsku,“ uzavírá poslankyně Zelienková.

Ing. Kristýna Zelienková (*1974) – poslankyně za hnutí ANO, místopředsedkyně Výbor pro evropské záležitosti a členka Stálé delegace PSP do Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Evropská organizace COFACE – konfederace organizací pro rodinu při Evropské unii sdružující 58 členských organizací v 23 zemích EU. Cílem činnosti COFACE je pomáhat v otázkách naplňování rodinné a sociálních politiky, řešení diskriminace a rovných příležitostí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama