Ing. Květa Matušovská

  • KSČM
  • Javorník
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.03.2019 16:31:00

Kontrola úhrady bude prováděna videodetekcí

Kontrola úhrady bude prováděna videodetekcí

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 26. března 2019 k zákonu o pozemních komunikacích

 Vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolte mi, abych se ujala své povinnosti a přednesla zpravodajskou zprávu.

Cílem návrhu úpravy právního předpisu, jak už tady bylo zmíněno paní ministryní, je změna úhrady časového poplatku za užití zpoplatněných pozemních komunikací, jakož i změna způsobu prokazování kontroly této úhrady.

Kontrolu úhrady časového poplatku provádějí v současnosti celníci a policisté na zpoplatněných pozemních komunikacích vizuálně. Předložený návrh obsahuje novou úpravu úhrady časového poplatku ve vazbě na státní poznávací značku vozidla. Provedení úhrady bude zaznamenáno v evidenci a bude je možno provést na internetu či mobilní aplikací. Do této evidence budou zaznamenávána rovněž osvobození vozidel od zpoplatnění, a to na základě oznámení provozovatelů takových vozidel adresovaných Státnímu fondu dopravní infrastruktury.

Kontrola úhrady časového poplatku bude prováděna přímo v provozu prostřednictvím videodetekce, při níž bude s využitím kamerového systému, který bude rozpoznávat státní poznávací značky vozidel, ověřováno, zda má vozidlo uhrazený časový poplatek.

Kompetence k provádění kontroly a přestupků zůstanou i nadále v rukou subjektů, jak už jsem řekla, policistů a celníků. Na zpoplatněných pozemních komunikacích budou umístěny také stacionární kamery, které umožní následné vhodnější zacílení kontroly při zjištění většího množství neuhrazených časových poplatků na daném úseku zpoplatněné pozemní komunikace.

Součástí návrhu je - jak už bylo zmíněno - i rozšíření okruhu vozidel osvobozených od zpoplatnění, a to o vozidla, používající výlučně elektrickou energii nebo vodík nebo jejich kombinace, avšak za podmínky, že emise CO2 nepřesahují v kombinovaném provozu hodnotu 50 g/km nebo i zdravotně postižení.

Zároveň návrh předpokládá zvýhodnění vozidel poháněných stlačeným zemním plynem, u nichž se stanoví maximální výše ročního poplatku v nižší úrovni proti ostatním vozidlům. Ráda bych poprosila, aby byl tento tisk přidělen hospodářskému výboru jako garančnímu.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama