Ing. Marek Doležal

  • TOP 09
  • Praha 9
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2017 14:27:00

K parku OSN přistupujeme odpovědně a odborně

K parku OSN přistupujeme odpovědně a odborně

Správa věcí veřejných je často o zvažování té nejlepší varianty z několika nedobrých variant. Jde o komplexní problematiku, do které vstupuje velké množství vnějších faktorů, se kterými se často nedá vůbec nic dělat.

Nejsložitější je pak problematika veřejného prostranství a zeleně.

V případě „parku OSN“ je nutno upozornit, že se nejedná o park (jak se veřejnost mylně domnívá), ale o stavební parcelu soukromého investora. Dle platného územního plánu jde o velmi lukrativní stavební pozemek. Investor (CPI) se zcela logicky snaží zhruba 5 – 6 let realizovat megalomanské projekty, tento je již pátý v pořadí.  Je to právě zastupitel Marek Doležal a jeho kolegové z TOP 09 v komisi rozvoje území, kteří dokázali několik takových projektů pro tuto lokalitu zarazit.

Jediný institut, který může výstavbu mírnit, je pokus o případnou změnu územního plánu na části zmiňovaného pozemku. Právě to pan zastupitel Doležal na zmíněné schůzce s občany navrhl a to i s vysvětlením všech možných následků pro MČ Praha  9, jako je možná žaloba ze strany investora, která by byla pravděpodobně úspěšná a následná náhrada škody v řádech desítek milionů korun (možnost oddělení části pozemku a následná možná výše škody je nyní v prověřovacím procesu). Můžeme se nyní vrátit na začátek článku, kde je uvedeno, že správa věcí veřejných je často o zvažování té nejlepší varianty z několika špatných variant. A vždy je dobré míti na paměti, že jde o správu veřejných prostředků. O to složitější je vždy zvažovat možná pro a proti.

Na závěr je potřeba zmínit, že investor - pokud bude žádat o povolení - bude procházet standartním územním řízením (tedy řízením EIA, územním řízením o stavebním povolení), ve kterém je zahrnuto OFICIALNÍ veřejné projednání. Do něho budou zástupci TOP 09 vznášet veškeré námitky a připomínky k možné stavbě. Přístup TOP 09 je k celé problematice velmi odpovědný a odborný, ale všichni musíme respektovat zákonem dané procesy a vstupovat do nich tehdy, kdy je ten správný a zákonem daný čas. Správa věcí veřejných není holubník, ani tržiště, kde se smlouvá a obchoduje. Je to oblast, ve které jde především o budoucnost a kvalitu života a na té nám opravdu velmi záleží.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama