Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.01.2015 20:10:57

Konečně začal fungovat systém darování jídla potravinovým bankám

Konečně začal fungovat systém darování jídla potravinovým bankám

Ministr zemědělství Marian Jurečka vyjádřil radost nad faktem, že se podařilo systémově rozjet podporu darování přebytečných potravin pro potravinové banky.

Objem takto předávaného jídla v posledních měsících narůstá, jak uvedla předsedkyně Potravinové banky Praha Věra Doušová v rozhovoru pro Deník.cz.

Podle Doušové na tom má největší zásluhu právě ministr zemědělství Jurečka, který už v září pozval představitele potravinových bank ke kulatému stolu. V jeho rámci se řešila otázka, jak by bylo možné snížit plýtvání s potravinami a zároveň těmto bankám pomoci. Zástupci potravinových bank ministrovi přiblížili zásadní problémy, které omezují jejich činnost. Na toto společné setkání Jurečka zároveň pozval i zástupce z finančního ředitelství a v horizontu několika dní začal jednat. Výsledkem bylo přijetí konkrétních legislativních opatření. U potravin darovaných potravinovým bankám je díky tomu možné v daných případech stanovit základ daně z přidané hodnoty v minimální hodnotě, která se blíží nule, případně je nulová.

„Jsem moc rád, že se po letech nečinnosti konečně podařilo dotáhnout celou věc do konce a systém začal fungovat. Snad to přispěje ke snižování plýtvání s potravinami, které ve vyspělém světě dosahuje obrovských rozměrů a jídlo se dostane k potřebným lidem,“ řekl ministr Jurečka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama