Ing. Martin Schubert

  • NEZ
  • Bohumín
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.06.2015 21:29:52

Pamatujete ten předvolební plakát ČSSD: „Schváleno! Stop byznysu s ubytovnami …“

Pamatujete ten předvolební plakát ČSSD: „Schváleno! Stop byznysu s ubytovnami …“

Starosta Bohumína se dnes, jako komunální politik zlobí na dnešní rozhodnutí svých kolegů – spolustraníků z ČSSD a právě proto je však potřeba připomenout, že pan starosta je rovněž předseda senátorského klubu ČSSD ...

Kdo dal nesouhlas k vyplacení doplatku na bydlení v Bohumíně, již víme. Kdo však v minulosti neudělal vše proto, aby nekoordinovanému rozmachu ubytoven v našem městě zabránil se v mediální kampani, kterou začátkem června spustila Bohumínská radnice, již nevzpomnělo … Co na tom, dnes už je to vlastně jedno – ministři za ČSSD deklarovali, že NESOUHLAS obcí s vyplacením doplatku na bydlení nemusí být závazný a navíc doporučili provést rychlou úpravu zákona …     

Starosta Bohumína se dnes, jako komunální politik zlobí na dnešní rozhodnutí svých kolegů – spolustraníků z ČSSD a právě proto je potřeba uvést, že pan starosta je rovněž předseda senátorského klubu ČSSD a nepochybně také jeden z významných politiků právě ČSSD, tj. strany, která nejspíš boj s „ubytovacím byznysem“ nemyslí až tak vážně …   

Je až úsměvné, že nejen někteří poslanci nebo také právě i senátoři, včetně našeho pana starosty prvně zákon o pomoci v hmotné nouzi podpoří a pak v TV konstatují, že zákon není dobrý a že má chyby. Osobně si myslím, že pokud má zákon zásadní chyby a přesto jsem pro něj hlasoval, pak dnes není asi v pořádku tvrdit, že bylo na tyto chyby poukazováno. Mnozí si jistě také pamatujete předvolební heslo ČSSD, tzn. strany která léta vede nejen naše město: „Schváleno! Stop byznysu s ubytovnami …“, nejspíš tam ale měli dát „Stop byznysu s ubytovanými …“, protože zde nejde jen o ubytovny, ale obecně o zneužívání tohoto doplatku hlavně ubytovacími „podnikateli“.

Opět jsme byli v TV a opět mezi prvníma …

Bohumín byl mezi prvníma, co veřejnosti velkolepě sdělil, že doplatek na bydlení „paušálně“ neschvaluje. Prvního června totiž nebyl v mnoha městech a obvodech jen „Den dětí“, ale také média plná silných a odvážných prohlášení, že na „SOCIÁLNÍ POBÍDKU“, promiňte – DOPLATEK NA BYDLENÍ již nejspíš nikdo na ubytovně nedosáhne … Mnozí v tento den deklarovali hlavně tzv. paušální zamítnutí a naopak my se zase musíme ptát, jaký je vlastně DNES skutečný výsledek nebo spíše co má vůbec být tím výsledkem, pokud však nějaký někdy bude … 

NULOVÁ TOLERANCE aneb 3 x PROČ!!!

Proč bylo, možná stále je naše město centrem heren, proč je naše město zajímavým pro ubytovny, nepřizpůsobivé a vandaly, proč v tom všem má naše město určité prvenství? Jsem přesvědčen, že problémům neumíme předcházet, že je dlouho jen přehlížíme a pak je s mediální parádou „razantně“ řešíme, spíše jen chceme řešit. Myslíte si, že program vyhlášený Bohumínskou ČSSD před lety – tj. program tzv. NULOVÉ TOLERANCE je naplněn, byť alespoň částečně nebo naopak si myslíte, že se situace v Bohumíně spíše zhoršuje? 

„Podnikateli“ vyber si - ubytovna, bytový dům nebo nebytový prostor?

Jsou však skutečný problém opravdu jen ubytovny? Na tomto lze opět vidět, jak je opatření této vlády a našich zákonodárců (poslanců a senátorů) nesystémové, v podstatě vůbec neřešící problém komplexně. Dnes stačí mít bytový dům, stačí mít pár bytů v paneláku nebo nějaký ten družstevní byt a hned se dokážete vyhnout nejen přísnějším pravidlům podle stavebních a dalších předpisů, ale hlavně mnohdy dokážete znepříjemnit bydlení i všem ostatním, kteří zrovna mají smůlu, že nějaký ten novodobý „podnikatel“, který se nejen orientuje v sociálním systému, ale mnohdy má i kontakty na politiky a státní správu, si chce „jen“ trošku „přivydělat“. Tak zrovna zde s panem starostou Petrem Víchou budu výjimečně souhlasit v tom, že doplatek na bydlení, který ve většině směřuje jen do kapes těch novodobých „podnikatelů“ je skutečným plýtváním peněz.    

Je to jen mediální akce bez plánu …

Škoda je jen, že zatím nikdo z politiků počátkem června nepřišel s nějakým systémovějším řešením, ale jak již bylo řečeno, tak jen papírově od „zeleného stolu“ deklaroval – „my nikomu doplatek na bydlení neschválili“ … Nejspíš krom pocitu, že se někdo odstěhuje jinam, tak nepochybně zde není žádný plán, žádná strategie, která by řešila co se stane, co se může stát a také, jak případné důsledky těchto „hurá“ rozhodnutí budou města muset v budoucnu řešit … Mnozí, s kterými jsem o této problematice hovořil, tak této akci nijak velký význam nepřikládají a myslí si, že se nakonec stejně nic zásadního nestane, nic se nezmění … Zatím se jedná jen o tzv. vyhlášení papírové války, přitom by stačilo být trošku akčnější např. při schvalování podmínek, provozních řádů nebo také při terénních kontrolách. Jisté je, že nejspíš již nikdo nebude řešit a ani zkoumat, kdo měl a má určitý podíl na tom, že takováto situaci vůbec nastala. Určitě je také na místě obava, aby právě takovýto nesystémový postup nebyl v budoucnu nejen živnou půdou třeba i pro korupci, ale také základem pro vznik mnoha nových a ještě větších problémů.  

Kdo je problém: klienti ubytoven nebo ubytovatelé?

Nezbývá, než se nechat překvapit, zda vyhlášený „boj“ některých RADNIC bude jen bojem v podobě jejich mediální prezentace proti budovám s označením UBYTOVNA nebo jen bojem proti všem ubytovaným nebo snad dokonce i proti těm skutečně problémovým klientům ubytoven a v neposlední řadě proti všem těm spekulativním „podnikatelům“, kteří mají postavený svůj byznys na našem nesystémovém sociálním systému. Zatím to však vypadá jen na odvážné deklarace radních, aniž by tato mohla přinést hmatatelné výsledky. Třeba se někdy dočkáme, že nějaký ten rozumný poslanec, senátor či starosta přijde jednou se systémovějším a spravedlivým řešením v oblasti sociální politiky, nejen pro tuto dobu, ale i pro budoucnost.  

Martin Schubert, zastupitel města Bohumín


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama