Ing. Martin Schubert

  • NEZ
  • Bohumín
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2017 20:30:03

Přešlapuje Bohumín na místě?

Přešlapuje Bohumín na místě?

Když Vám desítky let ve městě vládne jen jedna strana, pak se jejím programem ve většině stane jen tzv. každoroční porcování rozpočtu a plnění jen dílčích, nikoliv strategických cílů ...

Tak např. město Bohumín má oproti jiným srovnatelným městům docela pohádkový rozpočet. Toto však není výsledkem hospodaření a „práce“ bohumínských politiků, nýbrž především díky systému přerozdělování (kumulace továren a podniků ve městě apod..). Právě proto bychom měli umět hospodařit a tyto tzv. „drahé peníze“ co nejlépe využít a investovat. Bohumín by se měl tedy srovnávat s městy, která mají rozpočet (+/-) 700 mil. Kč. Nemluvě o tom, že v Bohumíně se protočí desítky až stovky miliónů Kč v městských firmách.

Posledních pár let to vypadá, jako bychom v Bohumíně po těch více než 20 - ti letech jedné vlády (ČSSD) začali přešlapovat na místě. Voličům je předkládán jen „úkolový“ program o zateplování budov, oprav chodníků, financování sportu, kultury, budování hřišť apod.. Péče o obecní majetek a obecná starost o prostředí k životu vlastních občanů (v rámci těchto „úkolů“) není a ani by neměla být volebním programem, nýbrž přirozená samozřejmost a poslání samosprávy. Na toto máme přece část toho obrovského rozpočtu, placený úřednický aparát a také servisní městské firmy. Politici, tedy i ti komunální by prioritně měli směřovat k plnění cílů, které si stanovili nebo spíše měli stanovit ve strategickém plánu rozvoje města. 

Nezávislí se tak bohumínským snaží vysvětlit, že místní politika je tak trošku i o něčem jiném, než jen o tom, že se volební program postaví na zmíněných dílčích úkolech. Toto jsou přece naprosto běžné a nutné provozní věci, které se ve většině realizují a budou realizovat tak či tak z rozpočtu, bez ohledu na politiku. Ano, jsou to dozajisté velmi potřebné věci a je chvályhodné, že se mnohdy udělaly. Žije se nám ve městě a jeho okolí poměrně dobře, ale co a jak dál? Co naše děti, vnoučata? Co jim nastavíme a připravíme do budoucnosti?

Stěžejním programem komunálních politiků by měl být strategický plán směřující k naplnění stanovených strategických cílů, tzn. cílů směřujících k dalšímu zlepšení kvality života obyvatel měst. Volební program by neměl vypadat jako položkový - nákladový rozpočet, ze kterého jen postupně utratíme 700 mil. Kč.

Domníváme se, že jen málo obyvatel města ví, že i Bohumín má také strategický plán rozvoje. A přitom toto by měl být skutečný program a o tomto bychom chtěli s bohumínskými do budoucna diskutovat. Strategický plán je jeden z pilířů a nástrojů, který by měl zkvalitnit život lidí ve městě, zajistit udržitelnost obyvatel, řešit strategicky a rozvojově mnohé oblasti, od bydlení, přes dopravu, zdraví, pracovní příležitosti – resp. lépe placené pracovní příležitosti, životní prostředí až po rozvoj podnikání apod.. Nechtějme být jen městy spotřeby, městy s nízko-kvalifikovanou prací, městy pravidelných programových a zábavných akcí pro "lid", doslova městy, co netrpělivě čekají, jaké prodejní akce budou v nabídce čtvrtečního letáku jednoho z několika supermarketů! Máme sice nízkou nezaměstnanost, avšak za cenu nízkých až podprůměrných mezd. Jsme přesvědčeni, že např. Bohumín má stále velký a nevyužitý kvalitní lidský a profesní potenciál. Nečekejme, až nás tady bude o další tisíce schopných a pracovitých méně, těch odstěhovaných a naopak o stovky více, těch závislých na sociálních dávkách. Bohumín nutně potřebuje nový a moderní strategický a rozvojový plán na léta 2018 – 2022. Proto budeme moc rádi za Vaše názory a případné podněty. 

Martin Schubert, zastupitel za Hnutí NEZÁVISLÍ

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama