Ing. Mgr. Miroslav Poche

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.09.2015 13:14:00

Rodinné podniky jako základ zdravé ekonomiky

Rodinné podniky jako základ zdravé ekonomiky

Rodinným firmám není v dnešní době věnováno tolik pozornosti, kolik by si zasloužily, přestože tento způsob podnikání představuje základ evropské ekonomiky.

Z celkového počtu firem působících na evropském trhu je totiž vice než 60 procent právě rodinných podniků. V současnosti pro ně stále neexistuje jednotná evropská regulace tak, jako pro malé a střední podniky, která by ulehčovala jejich podnikání. Mnohé rodinné podniky totiž do této kategorie nespadají a nemohou tak využívat výhod, které by je na trhu zvýhodňovaly. Změnit by to měl návrh usnesení Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku Evropského parlamentu, který si klade za cíl vytvoření jednotné evropské definice rodinných podniků.

Podpora rodinného podnikání je také v souladu s cíli Komise Jean-Clauda Junckera, který usiluje o ekonomický růst a podporu zaměstnanosti. Rodinné podniky totiž tvoří stabilní zázemí pro téměř polovinu zaměstnanců v soukromém sektoru celé Unie, a je proto velmi potřebné vytvořit pro ně jednotnou legislativu. Jsou páteří naší ekonomiky a měli bychom je proto náležitě podporovat. V těchto firmách vidím určitý návrat k tradicím a fungující prosperitě, jsou schopny nabídnout širokou základnu nových a stabilních pracovních pozic a navíc jsou atraktivní pro mladé lidi, kteří v nich vidí budoucnost. Pozitivem je také fakt, že tyto firmy často sídlí i v méně průmyslových oblastech a napomáhají tak zaměstnanosti tam, kde je potřeba. Současný problém spočívá především v tom, že se rodinné podniky musí mnohdy řídit pravidly pro malé a střední podniky, což jim nedává dostatečný prostor k růstu, nenabírají nové pracovníky a v některých případech jsou dokonce nuceni propouštět.

Velmi proto vítám návrh našeho Výboru, aby se začala sbírat potřebná data z celé Evropské unie. Nyní totiž existuje na 90 různých definic rodinných podniků, a je tedy nutné definice ujednotit a navrhnout legislativní opatření, která umožní rodinným podnikům se dále rozvíjet. A to je případ i České republiky, kde je oproti Evropské unii procento rodinných firem velmi malé. Netvoří ani čtvrtinu všech soukromých společností, což je dáno především přerušením rodinných firemních linií před rokem 1989. Nové rodinné podniky začaly znova vznikat až po roce 1990, a tudíž se právě nyní nacházíme ve fázi prvních generačních přechodů oproti západní Evropě, kde se nyní střídají i páté generace. Rodinné firmy mají zpravidla mnohem delší dobu trvání než ostatní podniky, a to především právě díky rodinnému přístupu. Doufám, že se návrh setká v Evropském parlamentu s pozitivním ohlasem a nastartujeme tak další z cest k tolik potřebnému oživení evropské ekonomiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama