Ing. Mgr. Tomáš Doležal, Dis.

  • SPD
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.08.2022 9:47:43

STAN a spol. opět zdražují veřejnou dopravu ve Středočeském kraji

STAN a spol. opět zdražují veřejnou dopravu ve Středočeském kraji

Asociální středočeská krajská koalice v čele s hnutím STAN systematicky zhoršuje kvalitu a dostupnost veřejné dopravy v regionu.


 

Středočeští krajští zastupitelé - tedy jejich většina, krajská vládní koalice ve složení STAN, ODS, Piráti, TOP 09, KDU-ČSL, Strana zelených a SNK ED – schválili letos na jaře upravené tarify Pražské integrované dopravy ve Středočeském kraji a Středočeské integrované dopravy.

Dražší jízdné pro seniory...

Sjednotili tím mj. výši jízdného pro cestující nad 70 let v autobusech a vlacích. Dosud měli tito senioři cestování autobusy v rámci našeho kraje zdarma.

To středočeská krajská vládní koalice nyní zrušila  - a tito senioři si tak za jízdné ve veřejné dopravě od 12. června připlatí. Naprosto nesmyslné a asociální opatření v době raketově rostoucí inflace a cen všech základních životních nákladů a potřeb. A z hlediska příjmů krajského rozpočtu jde o naprostou marginálii.

Jediným krokem, který by měl v současné situaci logické, sociální i morální oprávnění, by bylo zavedení možnosti jízdného zdarma ve veřejné dopravě ve Středočeském kraji pro všechny starobní důchodce, kteří by o to projevili zájem.

Krajská vládní koalice v této souvislosti vydává za svůj ohromný úspěch a mimořádný benefit pro určitou skupinu občanů to, že nově budou moci se slevou cestovat v integrovaném dopravním systému Středočeského kraje a Prahy váleční veteráni a účastníci odboje. A to za kupón v ceně 365 korun ročně. Což je spíše mocenská arogance a drzost. Proč nemohou tito hrdinové cestovat veřejnou dopravou zcela zdarma?!!!

... i pro zdravotně postižené

Další zdražení jízdného se týká našich zdravotně postižených spoluobčanů, držitelů průkazů ZTP a ZTP/P, kteří dosud mohli ve Středočeském kraji cestovat v autobusech zdarma. Nově pro ně bude rozhodnutím vedení kraje zavedeno jízdné ve výši 25 procent z plné ceny jízdného, v autobusech i vlacích.

Záplatovat díry v krajském rozpočtu odíráním této sociálně velmi ohrožené skupiny občanů, kteří se nemohou nijak bránit a ve své většině jsou odkázáni pouze na velice nízké sociální dávky hraničí už s hyenismem.

K tomu si připočtěme velké loňské zdražení jízdného ve středočeské veřejné dopravě - tarifů i časových kupónů -  předloňské zrušení jízdného zdarma pro žáky a studenty dojíždějící do škol v rámci Středočeského kraje a zrušení více než desítky spojů na krajských železničních tratích.



Vychází nám z toho jediné: hlavní agendou středočeské krajské vládní koalice, jejíž složení je velni podobné celostátní vládní sestavě,  v prvním (dvouletém) poločase  jejího fungování je razantní omezování nabídky služeb veřejné dopravy občanům kraje a její citelné zdražování, zejména pak pro sociálně nejohroženější skupiny, seniory, rodiny s dětmi a zdravotně postižené. Tedy zjednodušeně – zhoršování kvality a dostupnosti veřejné dopravy v kraji.

To je špatná zpráva. Tou lepší je skutečnost, že již za dva roky to bude možné prostřednictvím krajských voleb změnit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama