Ing. Mgr. Tomáš Doležal, Dis.

  • SPD
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2022 7:48:35

Státní vyznamenání pro Emila Šneberga

Státní vyznamenání pro Emila Šneberga

7. března obdržel (na návrh poslance Jiřího Kobzy) na Pražském hradě z rukou prezidenta republiky Medaili Za zásluhy I. stupně mezi jinými rovněž i plukovník ve výslužbě Emil Šneberg.

 


Kdo je tento muž, vlastenec v nejvlastnějším smyslu tohoto slova

a přímý účastník protiněmeckého odboje?

Emil Šneberg se narodil 8. září 1931 v Praze. Jeho otec byl taktéž voják,  letec rakousko-uherské armády a veterán první světové války.

Rodina Šnebergova bydlela až do vypuknutí druhé světové války v areálu ruzyňských kasáren, Šneberg senior pak provozoval prodejnu na ruzyňském letišti.

Válku samotnou Šnebergovi prožili ve Vokovicích, kam se museli vystěhovat, když Ruzyni zabrala německá okupační armáda. 

Hrdina v době válečné…

Během Pražského povstání v květnu roku 1945 se mladý, tehdy třináctiletý, Emil Šneberg, po otcově boku aktivně účastnil různých akcí, včetně bojových.

Přemalovávali v pražských ulicích německé nápisy, dohlíželi na odchod Němců z ruzyňského letiště, zabavovali jim zbraně.

A také provedli odminování tohoto letiště, při kterém deaktivovali časovanou bombu., čímž zabánili velkým ztrátám na lidských životech a dalším škodám.

Emil Šneberg se s otcem účastnil i posledních pražských bojů s Němci, kteří se skrývali v údolí Divoké Šárky. Pomáhali stavět barikády, kdy Šneberg starší byl velitelem jedné z nich, na dnešní Evropské ulici.

Za statečnost během Pražského povstání byl Emila Šneberg (společně se svým otcem) vyznamenán prezidentem Edvardem Benešem Československým válečným křížem.

Po válce vystudoval reálné gymnázium, vstoupil do československé armády a absolvoval Vojenskou leteckou akademii v Hradci Králové. Léta aktivní služby strávil zejména u stíhacího letectva, působil
u stíhacích sborů v Bratislavě a Praze.

…i dnes

Do dnešních dnů je Emil Šneberg, i ve svých devadesáti (!) letech, velmi aktivní. Je například místopředsedou Českého svazu bojovníků za svobodu.

Věnuje se osvětové a přednáškové činnosti, zejména pro školní mládež.  V Petschkově paláci, kde byla za druhé světové války hlavní úřadovna Gestapa na českém území a kde probíhaly výslechy a mučení českých odbojářů, pečuje o tamní památník národního odboje let 1939-1945, který tuto smutnou historii připomíná a organizuje zde exkurze pro studenty, i pro další občany, spojené s jeho osobním, velmi procítěným a sugestivním, výkladem.

Rovněž tak se dlouhodobě velmi angažuje v aktivitách připomínajících německé násilí vůči Čechům v příhraničních oblastech meziválečného Československa vrcholících jejich vyhnáním po mnichovské zradě a přičlenění tzv. Sudet k Hitlerově Velkoněmecké říši na sklonku roku 1938.

Což je velmi podstatné a důležité mj. pro celkový kontext odůvodnění – a naprosté oprávněnosti a správnosti - poválečného odsunu Němců z Československa.

Tato jeho práce pro záchranu a uchování nezkreslené historické paměti a odkazu hrdinů odboje proti genocidní německé okupaci je nesmírně záslužná a slovy nedocenitelná. Nezastupitelná a nenahraditelná.

Zejména v dnešní době, kdy jsme svědky výrazných snah o reinterpretaci průběhu druhé světové války a o přepisování jejích výsledků. Včetně snah o falšování českých moderních dějin tohoto období.

Je mi nesmírnou ctí pana Emila Šneberga, hrdinu protiněmeckého odboje a čestného a rovného chlapa, osobně znát a mít možnost s ním občas spolupracovat.

Pane plukovníku, moc gratuluji! A děkuji!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama