Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.08.2010 8:28:57

Libor stavěl dům bez půjčky? Asi mám malou fantazii

Libor stavěl dům bez půjčky? Asi mám malou fantazii

Zpráva pro členy KDU-ČSL za období od 20.8. do 7.8.2010.

Vážení členové, pokusím se stručně komentovat běh událostí, které naplnily tyto dny. 22. srpna jsem se potkala s mnoha členy KDU-ČSL, kteří jsou také členy Orla, na Svatém Hostýně, kde se konala 80. Orelská pouť. Její průběh byl poznamenán rozdělením, které působí setrvání starosty L. Šustra. Mě toto rozdělení trápí, ale myslím, že ho vyřeší jen volební sněm. Chci, aby obě naše organizace setrvaly ve vzájemné spolupráci, a jsem přesvědčena, že je to i vůle většiny členů Orla. Ostatně, byla jsem představitelkou jediné politické strany, která se formou svého oficiálního zástupce pouti zúčastnila. Myslím, že to hovoří za vše.

24. srpna jsme na jednání Předsednictva mimo jiné hodnotili stav podaných kandidátek v komunálních volbách. Ukazuje se, že některé kraje zvládly situaci lépe, jiné hlásí pokles, ale celkově je vidět velká aktivita. Stále více je také zřejmé, že příprava voleb, jak senátních tak komunálních, zabírá nám všem většinu času. Předsednictvo proto také posunulo termín Celostátního výboru a Celostátní konference na 7. září. Jsme si vědomi toho, že vrcholí přípravy volebních programů a akcí. Původní termín 3. srpna kolidoval s termínem devíti okresních konferencí. Myslíme si, že termín pro zasedání celostátního orgánu se zkrátka musí přizpůsobit tomu, aby byla zajištěna maximální účast členů. 25. srpna se v Senátu PČR opět hlasovalo o maturitách a naši senátoři nepodpořili jejich odklad. Za to jim patří ocenění.

7. září by měla Celostátní konference schválit podklady pro Celostátní sjezd. Je to také poslední možnost pro případné odložení termínu volebního sjezdu. Vzhledem k tomu, že narůstá počet usnesení okresních a krajských orgánů, které odložení sjezdu doporučují, je možné, že k tomu opravdu dojde. Přiznávám, že můj názor na termín sjezdu doznal vývoje poté, kdy jsem se zařadila mezi kandidáty do Senátu a zapojila jsem se do přípravy volební kampaně do zastupitelstev v obvodě Kutná Hora a v mé rodné Kroměříži. Úspěch v těchto volbách je pro nás existenční otázkou. Proto jsme se všichni začali přirozeně mnohem aktivněji zapojovat. Po prohraných volbách do PS to tak nevypadalo. Musí pro nás být povzbuzením důvěra tisíců kandidátů, kteří jsou ochotni s naší stranou spojit své jméno. Do senátu za nás kandidují významné osobnosti, členové i nečlenové. V kroměřížském obvodě za nás kandiduje dlouholetý a respektovaný starosta města Bystřice pod Hostýnem, v Nymburce dlouholetý ředitel gymnázia a dnes předseda asociace gymnázií v ČR. Ač oba nestraníci, rozhodli se nás reprezentovat v těchto volbách. To je pro nás velké povzbuzení, protože to znamená, že vidí v této spolupráci perspektivu. Za těchto okolností bude muset Celostátní výbor a poté konference zodpovědně zvážit, čemu dát přednost. Osobně jsem připravena se plně nasadit ve volebních kampaních a sjezd za dané situace odložit s termínem do konce tohoto roku. Okresní a krajské konference je možné dokončit, a to zejména tam, kde je zřejmé, že má dojít k volbě nových orgánů. Příprava na říjnové volby je tedy naší jasnou prioritou. Pokud se takto rozhodneme a posuneme termín sjezdu, pak také vytvoříme prostor a čas pro ty, kteří se chtějí na sjezdu ucházet o vedení strany.

26. srpna jsem hasila mediální požár, který se týkal financování stavby rodinného domu bývalého poslance Libora Ambrozka. Tato zpráva se objevila zrovna v době, kdy se Libor měl stát uvolněným radním Jihomoravského kraje. Je mi to líto, ale tady kompromis možný není. Každý člen KDU-ČSL, který je ve veřejné funkci a je placený z peněz daňových poplatníků, a to zdůrazňuji, si musí být vědom toho, že musí mít své účty v pořádku a průhledné jako sklo. Voliče zajímá jen naše důvěryhodnost. Vím, jak je těžké si čistý štít zachovat, ale také vím, že je to možné. Proto tuto důvěryhodnost budu hájit.

Ocenila jsem rychlou reakci Libora Ambrozka a jeho rezignaci na všechny placené posty. Jeho setrvání v dalších funkcích je na zvážení. Já osobně si Libora Ambrozka vážím jako odborníka na životní prostředí, ale nemohu přistoupit na to, že tak nákladnou stavbu domu byl schopen financovat bez půjčky. Možná mám jen malou fantazii. V každém případě jsem si vědoma toho, že má mladou rodinu, a přeji mu, aby našel dost sil k zodpovědnému jednání, jak vůči své rodině, tak vůči KDU-ČSL.

31. srpna připravujeme start kampaně do Senátu PČR. Na pozvání Petra Pitharta se v Praze v Senátu sejdou současní a pravděpodobně i budoucí senátoři za KDU-ČSL. Od 16 hodin se koná v Emauzském klášteře seminář o perspektivách křesťansko-demokratické politiky. I když volební kampaň startuje, je důležité si najít čas na srovnání not. Právě v minulém týdnu, 27. srpna, vyšla v MF Dnes zmínka o tom, že KDU-ČSL ustupuje od tradičních témat. Pan redaktor v titulku posunul obsah našeho rozhovoru, za kterým si ale stojím. Chceme se zbavit nálepky „klerikální strany", chceme se otevřít novým voličům s novými tématy, anebo budeme stále opakovat totéž? Ze mě nikdy nebude liberál, ale mohu respektovat nový trend v tom, že prezentace našeho programu bude jiná. Noví lidé, nová témata. To neznamená, že my, kteří zůstáváme, měníme názor, ale mělo by to znamenat nový prostor pro nové tváře, nové myšlenky a novou prezentaci křesťansko-demokratické politiky. Pokud to nedokážeme, nikam se neposuneme.

11. srpna jsme si připomněli 140 let od narození Msgr. Jana Šrámka. 15. srpna v Grygově jsem si symbolicky připíjela na jeho památku se členy KDU-ČSL v místě, kde stál jeho rodný dům. Dnes tam stojí pěkně opravený Obecní úřad, v němž zasedá také paní místostarostka za KDU-ČSL. Jan Šrámek dokázal sjednotit křesťany a najít cestu pro politickou stranu inspirovanou křesťanstvím na počátku 20. století. Jsme jeho následovníci a je na nás, zda tuto cestu najdeme i na počátku 21. století. Z toho, co nás čeká, ještě připomenu, že 1. září se opět otevřou základní a střední školy. Je to krásná příležitost připomenout si ty nejhezčí okamžiky, kdy jsme se po prázdninách vraceli do školních lavic. I letos se zúčastním zahájení školního roku v jedné ze základních škol. Škola by měla zůstat místem, kde se děti cítí dobře, kde získávají užitečné vědomosti a zkušenosti pro život. Dobrá škola je taková, na kterou rádi vzpomínáte a kam se rádi vracíte. Těm, kteří zahajují nový školní rok, přeji, aby jim energie z prázdnin vydržela až do 30. června 2011. Nám všem bych přála ještě alespoň pár dní léta, aby nám zpříjemnily začátek volební kampaně (a pokud možno bez mediálních skandálů).

Na přečtenou 8. září. A nezapomeňte ještě hlasovat v srpnové vnitrostranické anketě!Vaše M.Šojdrová
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama