Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.11.2016 9:40:00

Apeluji na propuštění dvou zatčených Čechů

Apeluji na propuštění dvou zatčených Čechů

Na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku jsem vyzvala vysokou představitelku Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federicu Mogherini, aby se zasadila o propuštění dvou vězněných Čechů v Turecku.

Turecko se vypořádává s řadou problémů. Přesto je pro nás klíčovým partnerem v boji proti nelegální migraci. Turecko je součástí aliance, která je nezbytná pro mírové řešení konfliktu na Blízkém východě. Zároveň chceme, aby Turecko zůstalo naším spojencem v NATO.

Evropský parlament dnes jednal opět o Turecku, protože vývoj politiky prezidenta Erdogana je velmi zneklidňující. Jako příklad lze uvést i to, že parlamentní delegace EU – Turecko se již rok a půl nesešla a to z důvodů neochoty turecké strany.  Jejich neochota  vysvětlovat represivní  vládní politiku je pochopitelná. Turecká vláda by měla přestat perzekuovat vlastní i zahraniční občany pod záminkou boje proti terorismu. Vyzvala jsem paní vysokou komisařku, aby se zastala dvou zatčených českých občanů, kteří by měli být kvůli příslušnosti ke kurdským milicím obviněni z terorismu, a nyní je čeká v Turecku soud.  Je důležité, aby Turecko tento případ politicky nezneužívalo a oběma lidem zajistilo jejich řádná práva.

Jaká má být reakce EU vůči Turecku? Ano, je třeba dočasně zastavit jednání o přistoupení a pozastavit platby z předvstupní pomoci. Potřebujeme čas na to, abychom si řekli, jaká má být forma budoucí spolupráce. Já osobně dlouhodobě odmítám plné členství Turecka v EU, vhodnou formou může být privilegované partnerství nebo přidružené členství.  Pokud si Turecko ve finále zvolí cestu odklonu od Evropské unie, bude to jeho rozhodnutí. My bychom rozhodně neměli být těmi, kdo nechtějí dál jednat. Absencí dialogu jenom posílíme protizápadní síly a oslabíme ty skupiny turecké společnosti, které na nás spoléhají.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama