Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2010 13:12:52

Nenechávejme jednostrannou zátěž na rodinách s dětmi

Nenechávejme jednostrannou zátěž na rodinách s dětmi

Řeč na 17. Schůzi Senátu Parlamentu ČR, 24. 3. 2010

Dobré dopoledne. Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové paní senátorky a páni senátoři.
Předkládám vám návrh zákona, který byl v Poslanecké sněmovně předložen v říjnu 2009 a schválen v únoru 2010. Vy ho máte uveden pod senátním tiskem č. 227.

Obsahem tohoto návrhu je vrácení úrovně peněžitého příspěvku v mateřství na úroveň roku 2009. Oproti současnému stavu, který platí od ledna 2010, to znamená, že tento příspěvek, tedy peněžitá pomoc v mateřství, od ledna 2010 klesá u některých maminek až o 20 %.

Druhou změnou, která byla přijata až při projednávání v Poslanecké sněmovně, je dorovnání od ledna 2010, protože se stalo to, že v Poslanecké sněmovně nebyl tento návrh zákona včas projednán a schválen a my jsme tedy přijali přechodné ustanovení, kterým by se maminkám dorovnalo to, co od ledna 2010 by jim mělo náležet podle nově schváleného zákona, pokud zákon bude schválen.

Třetí změnou, která byla přijata při projednávání v Poslanecké sněmovně, byla změna zákona o nemocenském pojištění, a sice vypuštění § 40a, to znamená placení ošetřovného od prvního dne nemoci. Jedná se opět o opatření ve prospěch rodin s dětmi.

Dovolte mi velmi krátké zdůvodnění. Zákon, který vám takto předkládám, reaguje na schválení změn v tzv. Janotově balíčku, které neměly být přijaty. Jsou totiž jednostrannou zátěží právě pro rodiny s dětmi. Upozorňuji na to, že z balíčku naopak bylo vypuštěno opatření, které znamenalo zdanění osob s příjmy nad 2 mil. Kč ročně na 23 %. Záměrně na to upozorňuji, protože se často hovoří o jakési vyvážené dohodě. Podle mého názorů a názoru předkladatelů to nebyla vyvážená dohoda, protože z tohoto balíčku opatření, která měla konsolidovat státní rozpočet na rok 2010, bylo vypuštěno opatření, které zvyšovalo příjmy státního rozpočtu zhruba o 1,5 mld. Kč zvýšením daní u takto vysoce příjmových osob, a naopak snížilo příjmy rodin v té fázi, kdy se narodí dítě.

Toto rozhodnutí jsme nepovažovali za vyvážené, a byť jsme pro návrh jako celek hlasovali, okamžitě po schválení zákona jsme podali návrh zákona, kterým jsme chtěli tuto chybu napravit.

Dámy a pánové, byla jsem přítomna na projednání tohoto návrhu zákona na senátním výboru. Vedla se tam velmi věcná diskuse. Je mi líto, že senátní výbor nepodpořil schválení zákona, nicméně je na vás, abyste se k tomuto návrhu zákona vyjádřili. Dovolte mi za předkladatele i za Poslaneckou sněmovnu vyjádřit naději, že Senát tento návrh zákona podpoří. Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama