Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2010 12:58:34

Nezvyšujme demografický dluh

Nezvyšujme demografický dluh

Řeč na 79. schůzi PSP ČR, 18. 5. 2010.

Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, předstupuji před vás již po třetí. Po schválení návrhu zákona Poslaneckou sněmovnou a Senátem se nyní nacházíme před hlasováním o zákonu vráceném prezidentem.

Dovolte mi jen velmi krátce připomenout, že se jedná o návrh, předložený v říjnu 2009, a jeho cílem je zachovat výši peněžité pomoci v mateřství na úrovni roku 2009. Prezident republiky vrátil schválený návrh zákona se zdůvodněním, které není nové. Snížení peněžité pomoci v mateřství představuje podle pana prezidenta potřebné opatření, které jednorázově může pomoci ke snížení schodku státního rozpočtu, a bylo přijato v kontextu řady dalších opatření.

Poslanecký návrh reaguje na přijetí - zdůrazním - nevyváženého kompromisu, nevyváženého vůči rodinám s dětmi. Snížení příspěvku v mateřství představuje až 20 % snížení příjmu pro matku dítěte do šesti měsíců.

Rozpočtu rodin s dětmi se negativně dotklo i další opatření, které platí od 1. ledna 2010, a to je například zvýšení daně z přidané hodnoty.

Vzhledem k ekonomické krizi je třeba přijímat opatření, která nebudou zvyšovat dluh do budoucna, to znamená, že nebudou také zvyšovat demografický dluh, měla by to tedy být opatření, která nebudou na úkor rodin s dětmi.

Doporučuji Poslanecké sněmovně, aby schválila návrh zákona a přehlasovala veto prezidenta.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama