Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.06.2010 15:45:35

Pozvání si vážíme, obzvláště když jsme vlastní vinou prohráli volby

Pozvání si vážíme, obzvláště když jsme vlastní vinou prohráli volby

Vystoupení úřadující předsedkyně KDU-ČSL na Kongresu ODS

 Dámy a pánové, vážení delegáti,

jménem členů KDU-ČSL vás mohu ujistit, že si vašeho pozvání na Kongres vážíme. V situaci, kdy jsme, především naší vlastní vinou, prohráli volby a zůstali mimo poslaneckou sněmovnu, je to pro nás nepochybně povzbuzení. Je to signál pro spolupráci konzervativně liberálního a křesťansko demokratického proudu. V tuto spolupráci já osobně věřím.

Obě naše strany mají hodně společných zkušeností.

Když se dívám do sálu, vidím mnoho známých, dovolím si říct v některých případech přátel. Spolupracujeme na mnoha radnicích, ve městech a obcích i v některých krajích a jsem přesvědčena, že tato naše spolupráce měla a má dobré výsledky.

Také proto jsem i přes mnoho problémů věřila ve smysl naší poslední koaliční vlády.

Voliči nám oběma vystavili vysvědčení v krajských i parlamentních volbách, ze kterého si musíme umět vzít poučení. Pokud to nedokážeme, posílí nové strany.

Tyto strany poznávají sebe samy. ODS by tedy měla být tím stabilním prvkem vládní kolice.

Váš kongres je velmi sledovaný a hodně se od něj očekává. Nepochybně svojí volbou novému předsedovi jeho roli premiéra můžete usnadnit. Rozhodujete tedy o vedení své strany, ale zároveň o vedení naší země. Rozhodujete tedy také o tom, jak se podaří zvládnout nezbytné reformy a dopady ekonomické krize. Proto je tento váš kongres tak důležitý.

ODS je dnes jedinou standardní konzervativní stranou v poslanecké sněmovně, která již prošla 19letým zkušebním obdobím. Myslím si, že máte právo být sebevědomí. Proto se nemůžete divit kritice na adresu změny počtu volebních obvodů v Praze, které nesvědčí o sebevědomí těch, kteří tuto změnu prosadili.

Ale já jsem Vám nepřišla radit, my sami máme důvod ke zpytování vlastního svědomí.

My budeme mít volební sjezd a ten rozhodne o naší budoucnosti. Jsem přesvědčena o tom, že hodnoty a program, který máme, není překonaný a jinou politickou stranou nebude naplňován.

Ale pokud KDU-ČSL nezmění svoji mentalitu, neobstojíme.

Víme, že je to na nás.

Stejně tak vy víte, že šance, kterou jste nyní dostali, je velká a nemusí se opakovat.

Upřímně vám přeji, abyste jí využili – proměňte svoji modrou šanci ve prospěch také nás, občanů této země. Přeji vám, abyste si pro tento úkol zvolili dobré vedení.

Dámy a pánové, v těchto dnech, tisíce kilometrů na jih od nás rozeznívají fotbalové stadiony trubky vuvuzela, které týmy ženou vpřed a hráčům doslova rvou uši. Někteří tak dokonce uvažují o jejich zákazu. Umlčet je by byla ale škoda. Vyjadřují totiž víru lidí ve vítězství, v čistou hru a budí k aktivitě. Kéž by v tyto dny dolehl jejich zvuk i na toto místo!

Děkuji za pozvání a přeji vše dobré.

Michaela Šojdrová, úřadující předsedkyně KDU-ČSL

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama