Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.08.2010 14:43:00

Pro vládní programové prohlášení bych hlasovat nemohla

Pro vládní programové prohlášení bych hlasovat nemohla

Zpráva pro členy KDU-ČSL na týden od 10. 8. - 19. 8. 2010.

Vážení členové,

začnu tím, co trápí celou republiku, a to jsou záplavy a jejich následky v severních Čechách.

Také naši členové se zapojili do odklízení a pomáhají, kde je třeba (viz náš web a Kamil Svoboda). Výstižná je odpověď na můj dotaz, jak se daří v Hrádku. SMS od Ing. Karla Hrdého našeho člena v Hrádku nad Nisou zní : "My v celku ok, ale jinak hrůza". Jak znám Karla, tak to hrůza musí být. Nezbývá než děkovat všem, kteří jakkoli pomáhají. Záplavy se stávají součástí našeho života mnohem víc než dřív. To by nás a všechny zodpovědné činitele mělo vést k zamyšlení nad účinnější prevenci proti miliardovým škodám a ztrátám na životech.

Tento týden, 10. srpna, bylo ukončeno podávání kandidátek do senátu. Za naši stranu nakonec kandiduje 19 kandidátů, jejich celkový seznam je na webu. Společná kampaň odstartuje 31. srpna v Praze.

10. srpna předstoupila vláda před poslaneckou sněmovnu s žádostí o důvěru, kterou nakonec v pozdních hodinách obdržela, a to všemi hlasy 118 koaličních poslanců. Tomu říkám pohodlné vládnutí. Naše předsednictvo tak jednoznačně bezproblémově záměry vlády nevnímá a proto jsme uvedli naše výhrady. Nesouhlasíme například s podporou porodného jen pro 1. dítě a to jen těm nejchudším, nesouhlasíme s plošnými škrty výdajů, které neodpovídají reálným potřebám, za zbytečné plýtvání peněz považujeme referenda o každé změně kompetencí mezi Prahou a Bruselem. Na druhou stranu - určitě bychom podpořili vše, čím vláda směřuje k vyrovnaným rozpočtům. Zavedení "rovné povodňové daně" považujeme za skryté zvýšení zdanění a navrženou formu proto kritizujeme.   

Dovolím si osobní komentář. První dojem je tento: Vláda chce šetřit, vláda je úspěšná, vláda je solidární, stará se o pomoc zaplaveným, ... Proto bylo pro mne velmi těžké odpovědět na otázku deníku Referendum: " Jak byste hlasovala o vládě?"

Musela jsem si dobře přečíst programové prohlášení vlády, abych mohla říct s čistým svědomím: " Pro toto programové prohlášení bych hlasovat nemohla". A to přesto, že i tvrdší postup při hledání úspor mi nevadí, naopak, je potřebný. Zásadně mi vadí návrhy týkající se porodného a školného. To jsou vlastně 2 konkrétní položky, které se v programu objevují a pro jejich schválení, tak jak jsou popsané, bych prostě hlasovat nemohla. Nejde ani tak o peníze samotné jako o principy, které se tímto výrazně mění. Porodné se stává "chudinskou dávkou" a "odložené školné" je neefektivní bez celé reformy financování. Za problém považuji i radikální krácení podpory stavebního spoření. Kladu si otázku, komu politika této vlády má prospět. Vláda říká, že všem. Pochopitelně, ale pokud škrtá porodné pro střední třídu, uvažuje o zvýšení DPH na potraviny, zvyšuje pro všechny spoluúčast na zdravotní péči, zavádí školné, rovněž pro všechny i když doplněné půjčkami, naopak nesahá na daně pro vysoce příjmové skupiny, pak zde vidím výraznou nerovnováhu vůči nižší ale zejména střední příjmové skupině obyvatel. Jistě - je otázka, co nakonec a v jaké podobě bude schváleno. Pokud chceme výrazněji zasáhnout do komentářů k těmto vládním návrhům, pak se neobejdeme bez výrazných osobností - ekonomů, ať už z praxe nebo z akademického světa. Na bázi konzultací spojení máme, ale to nestačí. Potřebujeme, aby byli s námi přímo spojeni. To je úkol zejména pro nové vedení KDU- ČSL. Nedovedu si představit, že jedním místopředsedů nebude někdo se zkušenostmi ekonoma, ať už se zkušenostmi teoretickými nebo praktickými. Omlouvám se za tento, poněkud obšírnější komentář.  

Předsednictvo předložilo členům analýzu voleb, kterou připravil v roli garanta Petr Pithart a doplnil ji svojí vizí do budoucna. Tuto analýzu stojí za to číst a přemýšlet o ní. Nebudu ji komentovat, protože každý si z ní může vzít něco jiného. Důležité je, že ji máme, že nám nastavuje zrcadlo, že nám v dobrém ukazuje naše slabé stránky. Především Petrovi Pithartovi, ale také Marii Jílkové a dalším jejich spolupracovníkům, chci poděkovat za toto dílo, které je svým rozsahem vyčerpávající a pro KDU-ČSL velmi užitečné. Tedy snad bude užitečné, pokud se z něj dokážeme poučit. Na našem webu najdou zaregistrovaní členové ode dneška také výsledek vnitrostranické ankety. Ne náhodou se obě hodnocení výsledku voleb doplňují. Anketa potvrdila to, že ne jen externí politologové, ale také členové vidí hlavní příčiny neúspěšných voleb v osobě předsedy, ale také v předsednictvu, které nemělo punc novosti. Tento výsledek čtu tak, že i když všichni místopředsedové byli poprvé v předsednictvu, nepřinášeli jsme nové impulsy, nebyli jsme vnímáni jako výrazné nové tváře. Velmi zajímavý výsledek je v tom, že 77% respondentů by přivítalo na místě předsedy úplně novou tvář, i když nebude celostátně známá. 75 % je připraveno přispět na řešení dluhu KDU-ČSL. To je dobrá zpráva, která nezůstala bez odezvy.

Nejpozději 13.srpna bude otevřen pro dárce nový účet. Na webu se dočtete stručné pokyny pro ty, kteří jsou ochotni přispět formou mimořádného členského příspěvku nebo daru. Tato malá byrokratická komplikace je z daňových důvodů, abychom splnili požadavky zákona o financování politických stran a zbytečně nevraceli peníze státu.

Tato forma nám umožní zveřejnění dárců, samozřejmě se jejich souhlasem, umožní členům kontrolu nad využitím, které bude odsouhlaseno celostátní konferencí.

S otevřením tohoto jsem čekala proto, aby nejprve byly odkryty a dořešeny všechny staré dluhy, aby byla stanovena strategie ekonomického fungování strany a abychom rozhodovali o využití všech prostředků efektivně. Rozběhl se proces přípravy na přeúvěrování a na nalezení dlouhodobého pronájmu, který by zajistil stabilní příjmy pro stranu. Palác Charitas by měl umět uživit ne jen sebe, ale i základní potřeby Ústřední kanceláře. To je teď náš cíl. Novému vedení bychom měli předat stranu s perspektivou ekonomického zajištění.

Na závěr chci poděkovat všem, kteří jste vyjádřili pochopení pro můj názor, že by Cyril Svoboda měl z důvodu znovuotevření soudního sporu o dědictví pozastavit své členství ve straně.

Není to lehká situace a hlavně nemá dobré řešení, protože kauza byla ze strany Cyrila Svobody opět otevřena. Nyní už jen hasíme požár a vybíráme to lepší ze špatných řešení. Jsem přesvědčena o tom, že lidé kolem nás nevnímají detaily, vidí celou kauzu zjednodušeně a tak ji také posuzují. Nechci si vyměňovat informace přes media, proto jsem se v dopise Cyrilovi Svobodovi za to omluvila, ale on sám mi na jinou reakci nedal čas, protože o svém kroku nikoho z předsednictva neinformoval. Pokud bychom okamžitě nereagovali, předešli by nás novináři negativními odsudky celé strany. To jsem nechtěla připustit a myslím, že se to také podařilo. Cyrilovi jsem navrhla schůzku, která se uskuteční po jeho návratu z dovolené. Na vás, členy, mám velkou prosbu - nenechte se zlákat k rozdělování na příznivce nebo odpůrce jednoho či druhého. Když jsem na poslední celostátní konferenci Cyrilovi poděkovala za jeho práci, myslela jsem to upřímně. Proto jsem také přesvědčena, že má právo na to, aby se rozhodl sám, a pokračoval ve své profesní diplomatické kariéře se ctí. Na druhou stranu si i on musí uvědomit, že žádný člen nemá právo hájit své zájmy soukromé na úkor pověsti strany. Jemu i nám přeji, aby si to vážně uvědomil.

Máme před sebou náročné týdny přípravy volebního sjezdu a volební kampaně.

Je mi líto těch opravdu mnoha hodin, které jsem musela věnovat na vysvětlování svého postoje místo toho, abych se mohla věnovat tvůrčí práci pro volby, která má dlouhodobý smysl. Také proto jsem rozhodnuta být v řešení této kauzy důsledná.  

Přeji vám krásné letní dny bez záplav.

Za týden na přečtenou - vaše Michaela Šojdrová.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama