Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2016 22:26:00

Savčenková symbolizuje Ukrajinu, kterou je třeba dle pohledu Kremlu zlomit

Savčenková symbolizuje Ukrajinu, kterou je třeba dle pohledu Kremlu zlomit

Europoslanci požadují propuštění Savčenkové, vyzývají k většímu tlaku na Rusko.

Skupina poslanců evropského parlamentu napříč politickými stranami i národnostmi se obrátila na místopředsedkyni Evropské komise Federicu Mogheriniovou s výzvou, aby EU iniciovala sankce proti osobám, které se podílely na únosu Nadi Savčenkové, na jejím uvěznění a obvinění, včetně soudního procesu.

Sankce by měly obsahovat zamezení vstupu na území EU celkem 57 osobám, mezi kterými jsou i prezident Putin či šéf tajné služby FSB Bortnikov. Poslanci vyzvali i k obstavení kont a majetku těchto osob na území EU.

„Jsme svědky zmanipulovaného soudního procesu, který je určen především pro domácí ruské publikum a je využíván k propagandistickým důvodům. Z jeho průběhu bylo celou dobu zřejmé, že v daném případě nejde o hledání spravedlnosti, ale o to Savčenkovou odsoudit. Savčenková symbolizuje Ukrajinu, kterou je třeba dle pohledu Kremlu zlomit,“ uvádí signatářka výzvy europoslankyně Michaela Šojdrová, která minulý rok stála u zrodu řetězové protestní hladovky na podporu vězněné pilotky.

Savčenková byla do Ruska násilím zavlečena z Ukrajiny a obviněna z údajné spoluviny za zabití dvou ruských novinářů. Důkazy obhajoby nejen že nebyly ruským soudem náležitě a odpovědně zkoumány, ale byly a priori vyloučeny a nebylo k nim přihlíženo. Rusko rovněž nerespektuje diplomatickou imunitu Savčenkové, která je členkou Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Savčenková drží tzv. suchou hladovku a ocitá se v přímém ohrožení života. Vynesení verdiktu soudu, které bylo odloženo na 21. března, by se již nemusela dožít.

„Postoj Ruska je naprosto cynický a zdá se, že s ním protestní akce nic nedělají, ale je patrné, že Putinův režim tyto věci bedlivě sleduje. Právě Vladimír Putin má život či smrt Nadi Savčenkové v rukou a my musíme udělat vše pro záchranu jejího života, neboť jde skutečně o hodiny,“ doplňuje europoslankyně. Výzvu spolu se Šojdrovou z českých europoslanců podepsali Pavel Svoboda, Jaromír Štětina, Petr Ježek, Dita Charanzová a Miroslav Poche.

Evropskou radu pak vyzval k akci poslanecký klub Evropské lidové strany v Evropském parlamentu. „Požadujeme, aby Rada využila veškerou svoji autoritu a přispěla k zajištění toho, aby byla Naďa Savčenková okamžitě propuštěna i spolu s ostatními politickými vězni v Rusku,“ uvedl v prohlášení předseda poslaneckého klubu Manfred Weber.

Dopis adresovaný Vladimiru Putinovi dnes odeslal prostřednictvím ruské ambasády v Praze i místopředseda české vlády Pavel Bělobrádek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama