Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2010 18:28:00

Vláda se snaží zvýšit příjmy státu tím nejméně vhodným způsobem

Vláda se snaží zvýšit příjmy státu tím nejméně vhodným způsobem

Vyjádření KDU-ČSL k záměru premiéra Petra Nečase zvýšit dolní sazbu DPH.

CV KDU-ČSL považuje návrh premiéra Nečase zvýšit dolní sazbu DPH z 10 na 17 % za nepřijatelný. „Navrhované zvýšení DPH je zatím jediným a zároveň nejméně vhodným opatřením, kterým se vláda snaží zvýšit příjmovou stránku rozpočtu. Toto opatření by vedlo ke zdražení základních potravin, leků, tepla nebo veřejné dopravy. Nejvíce by to postihlo rodiny s dětmi, důchodce a sociálně slabé", říká úřadující předsedkyně Michaela Šojdrová.

Zvýšení dolní sazby DPH a nárůst cen energií pocítí i čeští zemědělci. „Bereme vážně varování Agrární komory, že tlak na nižší ceny se od prodejců přes zpracovatele přenese především na zemědělce. Reálná jsou i varování před zhoršením kvality potravin, které by zvýšení dolní sazby DPH mohlo způsobit," doplnil odborník na zemědělství KDU-ČSL Petr Šilar.

Hospodářská politika vláda zatím zcela rezignuje na další zvýšení příjmů rozpočtu a soustřeďuje se pouze na výdajovou stránku a to ve formě plošných škrtů. „Plošné škrty ještě neznamenají reformu. Vláda by měla řešit, proč peníze do státního rozpočtu neplynou, nebo kde se ztrácí po milionech. Česká republika nemá efektivní daňový systém. Jednou z možností je zavedení progresivního zdanění. Další rezervy lze hledat v oblasti majetkových daní, které jsou zbytečně nízké. Důsledkem je, že lidé chápou nemovitosti jako spotřební materiál a ne jako investici. Plošné zvýšení dolní sazby DPH je dalším příkladem toho, jak vláda nespravedlivě rozděluje břímě nutných reforem", zdůraznila Michaela Šojdrová.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama