Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.08.2010 12:31:32

Volby se blíží a o nás se opět začíná mluvit

Volby se blíží a o nás se opět začíná mluvit

Zpráva pro členy na týden od 30. 7. do 6. 8. 2010

Vážení členové, krátce bych se chtěla vrátit k uplynulému týdnu a podívat se na to, co nás čeká v nejbližších dnech. Na politické scéně jsme zaregistrovali první vládní kolizi. Ministři za Věci veřejné zjistili, že šetřit je snadné slovy, ale realita bude složitější.


Dokončují se kandidátky pro podzimní volby. Také pro KDU-ČSL je to příležitost, kdy se o nás opět začíná mluvit. Je to příležitost, kterou nesmíme promarnit, a proto se u ní zastavím. Jiří Čunek bude ve Vsetíně na kandidátce KDU-ČSL v první desítce, ostatně podobně jako já v Kroměříži. Myslím si, že je to tak správné. Jedničkami na kandidátkách by měli být ti, kteří opravdu míří na post starosty a dlouhodobě se na to v daném místě připravují, tedy například ve Vsetíně Květoslava Ottová a v Kroměříži Pavel Motyčka. To nevylučuje moment překvapení, protože rozhodují hlasy voličů. Ale my bychom jim měli umět říci, jak to vidíme, za kým stojíme a oni ať se rozhodnou. Přirozeně se rozhodl Ludvík Hovorka usilovat o post starosty v Šumicích. Věřím, že uspěje a bude to pro něj dobrý start pro senátní volby za dva roky. V obvodech, kde se konají senátní volby, se nabízí spojit kampaň do senátu s podporou kandidátek v obecních volbách. Vím, že tak uvažují zkušení a známí komunální politici, například Zbyněk Pražák v Ostravě, František Svoboda v jednom ze dvou brněnských obvodů či Jiří Kuhn v Nymburce. Byla jsem vyzvána k tomu, abych se také zapojila do senátních voleb. Nechci předjímat výsledek rozhodnutí, ale pokud to bude přínosem, pak  budu kandidovat v okrese Kutná Hora, a to zejména s vizí podpořit naše kandidáty do obecních zastupitelstev. Kraj kolem Lipnice, Ledče a Světlé nad Sázavou mám prošlapaný na kole, je to nádherný kus Vysočiny, který pak přechází do úrodné polabské roviny severně od Kutné Hory. Novináři si lámali hlavu nad tím, co má Kutná Hora společného s Kroměříží. Až jim to řeknu, budou se divit. Zatím spekulují a zajímají je důvody. Není na tom nic složitého. Fakt je ten, že jsme si zde ve  středních Čechách nevybudovali takové pozice, abychom mohli známého člena nebo příznivce nominovat s větší šancí na úspěch. Chci využít svého postavení předsedkyně strany a povzbudit ve volbách všechny, kteří chtějí, aby křesťanští demokraté z politické mapy nezmizeli. V mém kroměřížském obvodě kandiduje za KDU-ČSL velmi oblíbený starosta Bystřice pod Hostýnem, nestraník Zdeněk Pánek. Má šanci nejen uspět, ale také oslovit pro KDU-ČSL v našem okrese nové voliče. Zkrátka, o úspěch v tomto obvodě nemám strach, a proto jdu pomoci tam, kde se přidaná hodnota pro značku KDU-ČSL získává mnohem obtížněji.

27. července jsem se sešla na neformální schůzce s předsedou Strany zelených. Samozřejmě byla řeč o možnostech naší spolupráce. Zelení hledají pevnou půdu pod nohama, po volbách je čeká sjezd. Potvrdila se mi správnost našeho rozhodnutí, protože tento odklad změn až za volby jim bere vítr z plachet právě v tomto klíčovém období. Nabízí se společná podpora dvou kandidátů do senátu, v Olomouci Pavla Nováčka, kandidáta za KDU-ČSL a v Plzni Richarda Sequense. Považuji to za přirozené spojenectví. Obě naše strany se nacházejí na rozcestí programovém i personálním, oběma stranám jde o život. Proto však ale ani nepovažuji za vhodné, abychom v této chvíli usilovali o hlubší spolupráci. Najít cestu musíme každý sám, tím nevylučuji to, že se tyto cesty v budoucnu potkají. Rovněž 27. července se mi dostal do rukou, přes záhadné zdržení, dopis Jána Figeľa z 1. července, kterým mi děkuje za gratulaci a zve nás ke společnému setkání na Slovensko. KDH je náš nejbližší slovenský partner, a tak ráda na jeho pozvání odpovím s tím, že to bude již setkání s novým vedením KDU-ČSL. Ján Figeľ je pro mne přesně tou osobností, kterou bychom i my pro křesťanskou demokracii u nás potřebovali.

30. července splnil Petr Pithart svůj úkol a spolu s Marií Jílkovou mi předali „Analýzu výsledků voleb do PS 2010“. Tento podklad si vyžádala celostátní konference a její členové ho budou mít po projednání v předsednictvu 10. srpna k dispozici. 31. července ve 24.00 se uzavírá možnost hlasovat ve vnitrostranické anketě k výsledkům voleb. Do 30. 7. hlasovalo cca 350 členů. Proto ještě připomenu těm, kteří zapomněli, aby sedli k počítači a přidali svůj hlas. Děkuji i těm, kterým se nedařilo hlasování, ale k anketě se vyjádřili osobním dopisem. Bude k výsledku ankety přiložen. Výsledek zveřejníme rovněž 10. srpna a otevřeme další část dotazníkové ankety, která bude směřovat k programové orientaci naší strany. Dovolte mi ještě reagovat na některé připomínky K webu. Naší snahou je, aby web byl živější. Počítám s otevřením diskuse i pro nečleny KDU-ČSL, web bude doplněn i částí věnovanou senátním a komunálním volbám. Tato inovace se připravuje. Důležitou připomínkou je volání po tom, aby nás bylo v mediích více vidět a slyšet. Jsem přesvědčená o tom, že je to úkol pro kandidáty do komunálních a senátních voleb, pro senátory a zastupitele krajů. Názory funkcionářů, kteří nejdou do voleb a nemají žádný mandát media nezajímají. Samozřejmě, pokud se nezviditelní kontroverzním tématem. Nebráním nikomu ve zviditelňování se, ale podmínkou je prospěch KDU-ČSL. Nesmí to být zviditelnění na úkor pověsti a volebních výsledků strany. Ráda podpořím každou iniciativu, která KDU-ČSL pomůže získat mandáty v následujících volbách. Ráda dám prostor všem, kteří mají co nabídnout na cestě hledání perspektivy – budoucnosti pro křesťanskou demokracii. Jak jste zřejmě zaznamenali, předsednictvo v tomto týdnu nezasedalo a sejde se až 10.srpna.

To bude Předsednictvo s velkým „P“, a tak se na něj dobře Připravíme.

Do té doby přeji také Vám, členům KDU-ČSL, krásné letní dny.

Vaše Michaela Šojdrová
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama