Ing. Milan Urban

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.04.2010 13:38:11

Známe recept na hospodářský růst

Známe recept na hospodářský růst

Investiční pobídky, s nimiž jsme přišli, se osvědčily

Občas je dobré podívat se do minulosti. Třeba jen poměrně nedávné. Vzpomeňme si třeba, jak vypadala česká ekonomika v roce 1998, kdy ji poprvé v historii ČR přebírala od pravice reprezentované ODS tehdejší sociální demokracie.

Podle Českého statistického úřadu byl firemní sektor za rok 1997 ztrátový ve výši 59,7 miliardy korun. Automobilky, obvyklý tahoun české ekonomiky, vykázaly ztrátu 5,2 miliardy. Prudce se prohluboval deficit běžného účtu, rostla inflace, devizová krize znehodnotila českou korunu o 20 %.

ČSSD tedy převzala zemi za poměrně tragické situace. Jeden ze zásadních receptů byly pobídky pro domácí i zahraniční investory, aby do země přilákaly moderní průmysl. Nápad to ostatně nebyl nijak nový, podobně postupovala a dodnes postupuje většina vyspělých zemí včetně Německa a USA. Jenže tehdejší i dnešní ODS to nepochopitelně odmítala a odmítá.

Efekt se dostavil poměrně rychle. Soukromé firmy se dostaly do zisku, díky investičním pobídkám zavedeným ČSSD vzniklo v republice 308.000 pracovních míst. Na jedno pracovní místo vzniklé díky pobídkám se objevily dvě další u dodavatelů. Koruna se stabilizovala a posílila, firmy se dostaly do zisku. Hospodářský růst byl nastartován.

Podle údajů, které před pár dny vyplynuly ze studie renomované konzultantské firmy Deloitte, se každá koruna poskytnutá státu jako investiční pobídka vrátila 8,5násobně. Celkové náklady na investiční pobídky činily 30 miliard korun, díky nim ale země získala příjmy v čisté výši 230 miliard.

Bezmála čtvrtinu státních pobídek přitom dostaly české firmy, teprve za nimi jsou společnosti z Německa a dalších zemí. Pobídky čerpalo 486 projektů, jejich investice dosáhly výše 357 miliard korun. A rozhodně nejde jen o montovny, jak občas ráda zdůrazňuje česká pravice.

Investoři podpoření pobídkami exportovali z České republiky v roce 2008 zboží za 835 miliard korun, což je 29 % veškerého českého vývozu. Za stejné období tyto společnosti v zahraniční nakoupily díly a suroviny za 545 miliard korun. Jejich export tak vylepšil tuzemskou platební bilanci o 290 miliard korun. To je přidaná hodnota, kterou vytvořily české ruce a mozky.

Navíc, díky pobídkám přišly do ČR nejen automobilky a další strojírenské podniky, ale v další vlně i vývojová a výzkumná centra. Vznikly tak nejen továrny typu Hyundai nebo TPCA, ale třeba i vývojové centrum Škoda Auto v Česaně za 1,7 miliardy korun, které nyní dodává nápady pro celý koncern Volkswagen.

Pravicoví politici ve své zaslepenosti přitom nechtějí vidět, že u firem podpořených pobídkami a u jejich dodavatelů dnes pracuje skoro deset procent zaměstnanců republiky. A v době krize tyto firmy většinou nepropouštějí, ale naopak přibírají zaměstnance.

Recept sociální demokracie na hospodářský růst tedy funguje. Není důvod, abychom ho tváří v tvář současné krizi opět nezopakovali. Rozdíl od roku 1998 je ale v tom, že nyní musíme jít dál a zaměřit se na podporu takových typů výroby, které odpovídají vyspělé ekonomice 21. století. Zároveň musíme podpořit vědu a vysoké školství zejména technického směru. Díky tomu budeme mít všechny předpoklady, aby česká ekonomika patřila opět po stu letech mezi technologicky nejvyspělejší země světa.

Milan Urban
místopředseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama