Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2013 18:42:22

Já jsem Nečasovu vládu nesvrhl. Ona se svrhla sama

Já jsem Nečasovu vládu nesvrhl. Ona se svrhla sama

Třetí den návštěvy prezidenta republiky v Pardubickém kraji

Prezident republiky Miloš Zeman třetím dnem pokračuje v návštěvě Pardubického kraje.

Na náměstí v Moravské Třebové přivítalo prezidenta republiky více než 1000 lidí všech věkových kategorií. Ihned na začátku setkání neunikl pozornosti transparent s nápisem - Děkujeme za svržení zločinné vlády. „Já jsem Nečasovu vládu nesvrhl. Ona se svrhla sama", komentoval pan prezident nápis a doplnil, že se dle něho nejednalo o zločineckou vládu, jako spíše o vládu nekompetentní. Následné dotazy občanů byly zaměřeny především na každodenní starosti, ale například také na aktuální situaci v Sýrii. Prezident republiky uvedl, že se nejedná jen o jeho názor, ale o společný názor s ministrem zahraničních věcí Janem Kohoutem a ministrem obrany Vlastimilem Pickem: "V Sýrii bojuje ďábel s čertem. Na jedné straně stojí diktátor, na druhé islámští teroristé, především Al-Kaida. Jsem pro to, aby se do konfliktu nezasahovalo, ale na místo toho se vedla mírová jednání." Ani dotaz 10-letého chlapce, zda-li uráží pana prezidenta videa na kanálu YouTube parodující jeho osobu, jej nevyvedl z míry: „Já jsem velice rád, že Ty žiješ ve svobodné zemi. Rozdíl mezi demokracií a totalitou je právě ten, že můžete parodovat nejen hlavu státu, ale kteréhokoli dalšího politika beztrestně. A pokud je parodie povedená, zasměju se jí i já."

Následovalo setkání se zástupci města Moravská Třebová na místní radnici a podpis do Pamětního listu města. Prezident republiky se setkává s představiteli jednotlivých měst a obcí především proto, aby naslouchal. A zastupitelům a představitelům města Moravská Třebová především zdůraznil: „Úspěšným lidem druzí závidí. Proto Vám přeji, abyste se nenechali otrávit. A věřím, že za každým z Vás je už nyní velký kus práce."

Další zastávkou prezidenta republiky byla Vojenská střední škola a Vyšší odborná škola Ministerstva obrany. Primárním úkolem této školy je vzdělávání budoucích členů Armády ČR. Jeho nedílnou součástí je ale také branná, vlastenecká, společenská a občanská výchova mladých lidí. Pan prezident se na půdě této školy setkal se studenty, vedením školy a ministrem obrany. Setkání hlava státu začala citátem: „Proč máme bojovat za zemi, kterou vůbec neznáme?" A uvedl, že by se mohlo zdát, že tento citát řekl český novinář před nasazením našich vojáků v Afgánistánu. „Ve skutečnosti pochází tento výrok z úst Nevilla Chamberlaina v roce 1938." Prezident republiky konstatoval, že boj proti terorismu je běh na dlouhou trať a je vždy dobré bojovat tisíce kilometrů od našich hranic, než na našem území. Na závěr svého projevu ke studentům zopakoval motto Tomáše Bati: „Neříkej, že to nejde, řekni, že to neumíš."

Otázky studentů školy se týkaly nejen samotné armády, ale i problémů především právě studentů.

Prezident republiky zdůraznil, že naše armáda má skvělou protichemickou jednotku a jednotku Rangers. Uvedl také, že podstatná je i spolupráce s ostatními státy. „Mám dlouhodobý sen o společné evropské armádě, kde by každá součást této armády dělala to, v čem je nejlepší." Na dotaz týkající se nezaměstnanosti absolventů škol uvedl, že zásadní problém je v systému výplaty dotací: „Já osobně si myslím, že by školy měly získávat dotace dle uplatnitelnosti svých absolventů na trhu práce." Narážel tím na to, že školy se snaží naplnit své třídy na maximum kvůli dotacím, ale studenti po dokončení školy mají ve velké míře velice nízkou šanci na získání práce v oboru.

Cestu po Pardubickém kraji zakončil prezident republiky Miloš Zeman tiskovou konferencí.

Další krajská cesta, tentokrát do Jihomoravského kraje, je naplánována na 25. září 2013 a potrvá opět tři dny.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama