Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.02.2010 14:37:10

Novým lídrem za Liberecký kraj se stala ředitelka z Frýdlantu

Novým lídrem za Liberecký kraj se stala ředitelka z Frýdlantu

Lídrem nové strany bývalého premiéra Miloše Zemana se v Libereckém kraji do poslaneckých voleb stala ředitelka základní školy, základní umělecké a mateřské školy ve Frýdlantě Věra Dunajčíková.

Zvolili ji delegáti konference Strany práv občanů, která se konala před pár dny v Liberci.

Předseda Miloš Zeman uvedl, že Dunajčíkovou považuje za úspěšnou a užitečnou ženu. „Je první ženou na čele našich krajských kandidátek,“ dodal bývalý premiér.

Současně delegáti krajské konference zvolili vedení SPO v kraji. Předsedou se stal podnikatel ze Svijanského Újezdu Josef Masopust. Ten současně obsadil druhé místo po kandidátce.

Věra Dunajčíková nebyla v minulosti členkou žádné politické strany, na rozdíl od čtyřky na kandidátce SPO Oldřicha Němce a pětky Miroslava Coufala. Němec pracoval před lety jako poslanec parlamentu, Coufal jako senátor – oba za ČSSD.

„Z konference jsem odcházel spokojený. Podařilo se nám demokratickou volbou prosadit lídra, který pochází z Libereckého kraje a ještě je to žena. Věru Dunajčíkovou znám dlouho a myslím si, že dokáže přesvědčit voliče, aby nám dali svůj hlas,“ prohlásil Oldřich Němec.

Prolomit bariéru pro vstup do poslanecké sněmovny nebude pro SPO nijak jednoduché, neboť získat v kraji 5 procent hlasů nestačí. Před čtyřmi lety ve volbách do sněmovny zazářila v Libereckém kraji Strana zelených v čele se starostou Jindřichovic pod Smrkem Petrem Pávkem. Hlas jí dalo 9,58 procent voličů, ale tento výsledek nestačil ani na jeden poslanecký mandát.

V kraji se totiž vinou malého počtu obyvatel rozděluje pouze 8 mandátů a používaná d'Hondtova metoda preferuje větší strany. „Nikdy jsem neměla potřebu být politicky organizována. Až nyní bych byla ráda u toho. Tato strana je nová, tak jako je nová moje politická příslušnost,“ zdůraznila Věra Dunajčíková. „Jsem ráda, že se Miloš Zeman vrátil do politiky. Je pro nás zárukou, že bude naše strana úspěšná,“ doplnila.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama