Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.02.2023 9:09:00

Věřím, že i s mým nástupcem bude pokračovat velmi dobrá spolupráce

Věřím, že i s mým nástupcem bude pokračovat velmi dobrá spolupráce

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci u příležitosti návštěvy Slovenska

 Vážená a milá paní prezidentko,

na tomto oslovení jsem si vždy nechával záležet, zejména od doby, co jste mě navštívila v nemocnici, za což bych Vám chtěl poděkovat. Tehdy někteří politici i někteří novináři pochybovali o prognóze mého uzdravení, naštěstí se tato prognóza nepotvrdila. Takže ještě jednou děkuji.

Chtěl bych potvrdit to, co už paní prezidentka řekla. Vztahy mezi našimi zeměmi jsou nejenom bezproblémové, ale dovolím si tvrdit, že skvělé. V každém našem setkání, a to, že je třinácté, nevadí, nejsme pověrčiví, řešíme některé bilaterální problémy. Dnes jsme se například zabývali slovenskou podporou Komenského školy ve Vídni, což je, jak víte, krajanská škola.

Já mám kromě setkání s paní prezidentskou dnes na programu setkání se svými starými přáteli Andrejem Kiskou a Rudou Schusterem, setkání s předsedou parlamentu panem Kollárem, vždy říkám, že má-li dvanáct dětí, je naprosto symptomatické, že svoji politickou stranu nazval Naše rodina, setkání s panem premiérem Hegerem, a je vždy dobré setkávat se i s předsedy opozice, protože v demokracii se vlády průběžně mění, takže setkám se s panem Pellegrinim. Těším se na všechna tato setkání bez výjimky a věřím, že i s mým nástupcem bude pokračovat velmi dobrá česko-slovenská spolupráce.

Samozřejmě, že přeji Slovensku, aby vyřešilo některé své vnitropolitické problémy, které nejsou zdaleka tak závažné, jak se zdají vnějším pozorovatelům. Vzpomínám si, paní prezidentko, na krásné slovenské úsloví, které zní, zvonkajšku to tak naozaj vyzerá, takže když se díváme na slovenskou politickou scénu z vně, tak si můžeme myslet, že je to až příliš dynamický vývoj, ale, upřímně řečeno, zažil jsem v České politice velmi obdobné situace, a všechny se nakonec podařilo demokratickým způsobem vyřešit.

Takže ještě jednou, ať žije Slovensko, ať žije jeho prezidentka.

Miloš Zeman
prezident republiky

Štrbské Pleso, Slovenská republika, 7. února 2023

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama