ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.03.2010 13:15:31

Z projektu pro postižené jsem nadšen

Z projektu pro postižené jsem nadšen

Miroslav Váňa navštívil autoškolu pro handicapované.

Krajský předseda ČSSD a lídr kandidátky pro volby do Poslanecké sněmovny Miroslav Váňa dnes navštívil Autoškolu Peml v Přelouči. Seznámil se zde s projektem autoškoly pro hendikepované a krom jiného viděl při závěrečných jízdách Arnošta Petráčka, velmistra Evropy v plavání. Projekt Autoškoly Peml „5 tisíc a jeď" výrazně pomáhá tělesně postiženým občanům, kteří chtějí být nezávislí na ostatních.

„Jsem tu poprvé a velmi se mi tady líbí. Obdivuji tento projekt, protože jsem měl sestru trvale invalidní, takže vím, jaké je starat se o takového člověka," řekl k návštěvě Miroslav Váňa. Ten si v autoškole prohlédl učebnu, trenažér či ubytování, které hendikepovaní využívají. „Líbí se mi, že tito lidé mohou za přijatelných finančních podmínek získat i vlastní automobil," dodal Váňa. Vozidla jsou v autoškole upraveny tak, aby každému uchazeči o řidičský průkaz vyhovovala podle míry jeho postižení, jde o ojedinělý projekt nejen v České republice, ale i Evropě. „Právě takové projekty je třeba podpořit nejen z financí kraje, ale také z Evropské unie. Podobné činnosti si zaslouží maximální medializaci a pozornost společnosti jako takové, protože tohle je projev nesmírné solidarity, ojedinělé dílo," vysvětlil Miroslav Váňa. Zároveň sdělil, že pokud ČSSD zvítězí v parlamentních volbách, bude se podobné projekty snažit podporovat. „Dovedu si představit finanční prostředky na nákup vozidel, informační systémy, vybudování ubytovacích kapacit. Těch možností a forem je celá řada, takový projekt si skutečně zaslouží obrovské množství pozornosti," řekl krajský předseda ČSSD.

O tom, že autoškola výrazně tělesně postiženým pomáhá, svědčí i slova Jakuba Tomeše (na snímku v oranžovém), který absolvoval výcvik loni v srpnu. „Mít řidičský průkaz a mít možnost řídit auto byl můj sen. Chtěl jsem být nezávislý na ostatních lidech, sám jezdit. To, že jsem teď mobilní, mi hodně pomohlo. Každý den totiž dojíždím autem do školy," vysvětlil. Autoškola Peml funguje od roku 1990, od roku 2000 umožňuje získat řidičský průkaz zdravotně postiženým. „Prvotní myšlenka přišla, když mě kamarád oslovil, zda bych dokázal zajistit řidičský průkaz pro jeho syna na vozíku. Tehdy se nám to i díky společnosti Hurt, která instaluje řízení pro hendikepované, povedlo. A to nás nakoplo. V tuhle chvíli již máme cca 300 absolventů z celé České republiky," řekl provozovatel autoškoly Pavel Peml. Ten zároveň doufá, že získá autoškola nové partnery a v budoucnu se kapacitně rozšíří. „Je to potřeba, protože lidí s postižením chtějí umět řídit a opravdu se snaží. Zaslouží si to," dodal Peml.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama