Ing. Oldřich Vlasák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.07.2010 15:42:42

Belgické předsednictví spoléhá na tradici kompromisů

Belgické předsednictví spoléhá na tradici kompromisů

Po Španělsku přebírá předsednickou štafetu Belgie.

První červencový den přebrala Belgie od jižních kolegů šestiměsíční předsednictví EU. V Belgii od červnových voleb sice ještě nevznikla vláda, ale i přesto jsou čtyři oslovení belgičtí poslanci přesvědčeni o tom, že jejich země předsednictví zvládne.

Program předsednictví již není jako v minulosti záležitostí jednotlivých členských zemí, ale tvoří jej dohromady a s předstihem tři za sebou jdoucí předsednické země. Potvrzuje to také poslankyně strany Zelených/EFA Frieda Brepoels: "V rámci trojky připravila Belgie, Španělsko a Maďarsko program na 18 měsíců." Liberál Louis Michel navíc vyzdvihl práci belgického tajemníka pro evropské záležitosti, který se na přípravě předsednictví výrazně podílel.

Obavy nemá ani lidovec Jean-Luc Dehaene, a to i přesto, že Belgie nemá od voleb stále novou vládu. "Fakt, že je zde dočasná vláda se projeví minimálně nebo vůbec." Optimismus belgických poslanců pramení zejména z předcházejících zkušeností s vedením EU.

Belgická dvojrole

Postavení předsednictví navíc v poslední době zesláblo tím, že Lisabonská smlouva zavedla post předsedy Evropské rady. V současnosti je jím shodou okolností také Belgičan Herman Van Rompuy. "Rotující předsednictví má svoji úlohu, ale je to spíše úloha organizační a logistická. Předseda Evropské rady dnes sehrává výraznější roli," domnívá se Louis Michel. Podobný pohled má i Frieda Brepoels: "Při řešení hospodářské krize se dnes víc důvěry vkládá do předsedy Evropské rady."

Belgie se spoléhá také na místní tradici kompromisů. Země, rozdělená na tři regiony a tři jazykové komunity, má s hledáním konsensu dennodenní zkušenosti. Socialista Marc Tarabella připomenul, že " Belgie byla vždy založena na kompromisu a to je i její silou." K tomu lidovec dodává, že "tradice kompromisů je jedním z důvodů, proč byla belgická předsednictví úspěšná".

O jeho prioritách budou poslanci jednat během plenárního zasedání ve Štrasburku ve středu 7. července.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama