Ing. Oldřich Vlasák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2010 12:24:48

Bezpečné pracovní prostředí i v nemocnicích!

Bezpečné pracovní prostředí i v nemocnicích!

Dohoda o prevenci poranění ostrými předměty je historicky první dohodou mezi sektorovými sociálními partnery.

Vzhledem k tomu, že se odhaduje, že poranění ostrými předměty v nemocnicích dosahují v Evropě více než 1 milion případů ročně, nemusíme se přesvědčovat, že jde o krok správným směrem, protože při správném dodržování této dohody by se těmto úrazům mělo předejít.

V praxi to napomůže vytvořit bezpečné pracovní prostředí a ochránit zdravotníky před krví přenášenými infekcemi způsobenými poraněním o ostré předměty.

Přestože můžeme spatřovat některé nejasnosti v překladech či definicích (např. to, zda se bude směrnice vztahovat i na OSVČ a pracovníky v sociálních a veterinárních službách a infekčních onemocnění přenosných ze zvířat), věřím, že bude učiněno všechno pro to, aby bylo od sociálních partnerů získáno co nejvíce informací, všechna ustanovení byla vyjasněna a Rada tak mohla dohodu jako celek přijmout.

Tato dohoda zaměstnavatelů a zaměstnanců je svým způsobem zcela unikátním evropským právním instrumentem, který na národní úrovni nemá ve většině členských států obdobu. Tato forma samoregulace, kde se ti, kterých se daný problém dotýká, sami dohodnou ve formě právní normy na jeho řešení, je podle mého názoru vzorovým příkladem evropské regulace. Není to totiž jako u regulace emisí CO2, harmonizace daní či standardizace veřejných služeb, kdy podniky a jejich zaměstnanci musí pouze trpně a s velkými náklady plnit to, co jim Evropský parlament a členské státy naservírovaly.

(Z vystoupení europoslance Oldřicha Vlasáka na Plenárním zasedání Evropského parlamentu 11. 2. 2010) k návrhu směrnice Rady, kterou se provádí Rámcová dohoda o prevenci poranění ostrými předměty v nemocničním a zdravotnickém odvětví, uzavřená mezi HOSPEEM a EPSU.)

Ing. Oldřich Vlasák, člen VR a poslanec EP
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama