Ing. Oldřich Vlasák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2010 20:10:57

Počty automatů musí regulovat samy obce

Počty automatů musí regulovat samy obce

Rada Asociace krajů ČR jednala s vedením Svazu měst a obcí ČR o boji proti hazardu.

Prezident dnes využil své zákonem dané pravomoci a vetoval zákon, kterým se mění zákon o loteriích a jiných podobných hrách. Svaz měst a obcí ČR respektuje toto rozhodnutí, s některými z odůvodnění však věcně nesouhlasí.

Svaz ujišťuje všechna města a obce, které mají s hazardním průmyslem negativní zkušenosti, že neustane ve svém úsilí prosazovat regulaci hazardu a napne okamžitě všechny síly k přípravě nového kvalitnějšího zákona.

Na jeden z uváděných důvodů, proč prezident zákon vetoval, však Svaz musí reagovat. Nelze souhlasit s tvrzením, že novela by kromě jiného vytvářela i reálné nebezpečí korupčních příležitostí v obcích a vedla ke zneužívání obecně závazných vyhlášek. Novela by totiž nedávala starostům právo rozhodovat o jednotlivých hernách, ani o jednotlivých provozovatelích. Obecně závaznými vyhláškami by obce stanovovaly pouze místa a časy, kde by provozování loterií a jiných podobných her bylo povoleno nebo zakázáno. Povolovací proces jako takový by zůstal v kompetenci ministerstva financí.

„Svazu měst a obcí ČR šlo vždy především o to, aby byl změněn současný stav, kdy jsou obce proti nárůstu některých druhů hazardních her zcela bezbranné. Svaz proto vyzývá novou Poslaneckou sněmovnu, Senát i ministerstvo financí ke společné urychlené přípravě nového loterijního zákona. Svaz je připraven být konstruktivním, avšak současně nezastupitelným partnerem," uvedl předseda Svazu Oldřich Vlasák. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout