Ing. Oldřich Vlasák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.05.2010 17:04:00

Role místních samospráv není ve Strategii EU 2020 dostatečně reflektována

Role místních samospráv není ve Strategii EU 2020 dostatečně reflektována

Vyzývám Komisi, aby důsledně monitorovala způsob zapojení samospráv do celého procesu.

V Evropském parlamentu diskutujeme o žádoucím strategickém směřování Evropské unie. Zamýšlíme se nad tím, jak bychom si přáli, aby naše společnost, ekonomika a životní prostředí vypadaly v roce 2020.

Myslím, že bychom se však v prvé řadě měli na žádoucí budoucí vývoj zeptat občanů a těch, kteří jsou jim nejblíže - primátorů, starostů a obecních zastupitelů. V tomto ohledu je pro mne velkým zklamáním, že role místních samospráv není ve Strategii EU 2020 dostatečně reflektována. Strategie sice správně uvádí potřebu většího zapojení regionálních a lokálních partnerů, není však jasné, jak by měl být princip partnerství uplatňován v praxi. Navíc je konzultační proces dobrovolný, tudíž pro rozhodnutí členských států nikterak závazný. To mohu potvrdit na konkrétním příkladě. Když totiž Svaz měst a obcí České republiky uplatnil k pozici naší vlády v této oblasti připomínky, nejenže tyto připomínky nebyly zapracovány, ale ani se mu nedostalo řádné odpovědi včetně jejich vypořádání.

Chceme-li, aby se nezopakoval neúspěch Lisabonské strategie, nesmíme nadále opomíjet hlas místních samospráv, které jsou ve všech členských státech součástí veřejné správy a jejichž úloha je při naplňování jakékoliv evropské politiky klíčová. Podle mého názoru není možné obce a města z diskuzí, příprav a realizace opatření k naplnění strategie EU 2020 vynechat. Naopak, povinná konzultace aktérů "dole" by přinesla zásadní poznatky ke správné, efektivní a účinné realizaci přijímaných opatření. Rád bych proto vyzval Komisi, aby důsledně monitorovala způsob zapojení samospráv do celého procesu.

Ing. Oldřich Vlasák, člen VR a poslanec EP

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama