Ing. Oldřich Vlasák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.09.2010 11:49:00

Stát by vyhlášené podmínky měnit neměl

Stát by vyhlášené podmínky měnit neměl

Projekty, na které žadatelé z Královéhradeckého kraje získali stovky milionů korun z Evropské unie, mohou skončit dříve, než začaly.

Stát totiž náhle oznámil, že nebude evropské projekty z Regionálního operačního programu (ROP) nadále kofinancovat. Dosud stát poskytoval 7,5 procenta z celkové částky. Podle představitelů Královéhradeckého kraje mají žadatelé již přitom podané žádosti za stovky milionů korun. Kraj by tak nemohl začít například s plánovanými opravami silnic druhé a třetí třídy.

"Tento problém se týká i obcí a měst. I obce budou mít problém s kofinancováním. Pro Svaz měst a obcí ČR je nepřijatelné měnit podmínky, které již byly vyhlášeny. U nových výzev se s tím koneční příjemci budou muset vypořádat. Takovýto krok rozhodně nelze chápat jako úsporu veřejných prostředků. Obce se doposud podílely na financování projektů stejnou měrou jako stát, 7,5 %, nyní by to tedy mělo být 15 %. Bude to větší nárok na obecní rozpočty, nebo na zadlužení obcí, protože budou muset rozdíl dokrýt z úvěrů. Vzhledem k tomu, že je zatím přetlak v žádostech, dojde určitě k jejich poklesu, může také nastat problém s vyčerpáním celkové alokace financí určených pro ROP. Na druhou stranu, kdy dostane obec dotaci ve výši 85 procent…," uvedl europoslanec a předseda SMO ČR Ing. Oldřich Vlasák. Zdůraznil, že města a obce na pomoc krajů nemohou příliš spoléhat a výpadek dotace od státu budou nuceny pokrýt z vlastních zdrojů. Zatížení se tak pouze přenáší z jednoho na druhého.

Ing. Oldřich Vlasák, člen VR a poslanec EP

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama