Ing. Oldřich Vlasák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.03.2010 11:58:00

Úlevy pro starosty obcí

Úlevy pro starosty obcí

Zjednodušení veřejných zakázek je na obzoru.

Systém zadávání veřejných zakázek ve členských státech Evropské unie se možná brzy dočká tolik potřebného zjednodušení. Výbor Evropského parlamentu pro regionální rozvoj drtivou většinou podpořil stanovisko europoslance Oldřicha Vlasáka (ODS, EKR), který zjednodušení procedury požaduje na Evropské komisi.

Objemem 16% HDP se zadavatelé veřejných zakázek řadí k největším evropským investorům. Jak ale ukázaly zkušenosti posledních let, evropský legislativní rámec byl v některých oblastech zbytečně složitý a v důsledku nefunkční. "Především starostové menších obcí se na mě dlouhodobě obraceli s tím, že jim nařízená složitost v zadávání zakázek značně komplikuje život," říká Oldřich Vlasák. "Pravidla jsou zatím nesmírně složitá. Menší obce, na rozdíl třeba od ministerstev, nemají k dispozici týmy právníků a odborníků. Mají tak nejen svázané ruce, ale zvyšuje se i riziko chyb a nejasností. V důsledku to může vést i k vracení peněz ze strukturálních fondů Evropské unie," varuje europoslanec.

Obce se dostávají do problémů například tehdy, když chtějí společně postavit domov důchodců. Podle stávající úpravy si spolupráci musí jedna obec u druhé objednat a navíc vypsat řádné výběrové řízení. Dalším absurdním příkladem může být situace, kdy obce nemohou svobodně nakládat se svými pozemky a vypsat výběrové řízení s konkrétním záměrem, například na stavbu sportoviště.

Rozhodnutí výboru pro regionální rozvoj také podle Oldřich Vlasáka ukazuje na rostoucí význam skupiny Evropských konzervativců a reformistů. "Zpočátku nás kolegové vnímali jako poněkud podezřelé euroskeptiky. Stále ale dokazujeme, že přicházíme s konstruktivními a dobře připravenými návrhy a dokážeme si vyjednat podporu."

O stanovisku výboru pro regionální rozvoj bude Evropský parlament hlasovat na svém květnovém plenárním zasedání ve Štrasburku. Pokud jej schválí, Evropská komise začne na navrženém zjednodušení legislativy pracovat.

Oldřich Vlasák

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama