Ing. Oldřich Vlasák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.03.2010 14:35:00

V Evropě musíme táhnout za jeden provaz

V Evropě musíme táhnout za jeden provaz

Reprezentace České republiky v rámci Evropské unie se v posledních dnech bohužel opět stala politickým tématem.

Máme ještě v paměti ostudu, kterou nám způsobila opozice v čele s ČSSD, když svrhla českou vládu uprostřed předsednictví EU, a zase už si koledujeme o problémy.

Socialisté se rádi zaklínají svou proevropskou politikou a známkují ostatní strany jako problémové ve vztahu k evropské integraci. Praktické kroky jejich představitelů ale bohužel svědčí o opaku.

Dokladem budiž v minulých dnech medializovaná snaha ministra zahraničí Jana Kohouta, který údajně usiluje o odvolání naší velvyslankyně a vedoucí Stálého zastoupení České republiky u Evropské unie Mileny Vicenové. Ministr, kterého do úřednické vlády vyslala sociální demokracie a který byl v minulosti dokonce kandidátem ČSSD na premiéra, chce odvolat dva měsíce před volbami klíčovou osobu české diplomacie.

Porušení diplomatických zvyklostí

Velvyslanecký post při unijních institucích patří mezi našimi ambasádami k vůbec nejdůležitějším, a právě proto by v žádném případě neměl podléhat politizaci. Jenže, jak jinak vidět porušení diplomatických zvyklostí, kdy se ministr zahraničí rozhodne vystřídat klíčového velvyslance před vypršením standardních 3 let v úřadu. Právě tři roky totiž běžně velvyslanci zůstávají na jedné pozici a teprve potom se začíná uvažovat o jejich výměně a střídání. Jinak to dělají jen nestabilní země kdesi ve třetím světě.

Změnu uprostřed mandátu by snad odůvodnila nějaká zásadní chyba. Ty ale Milena Vicenová v úřadě nedělala. Naopak si ve své funkci připsala řadu úspěchů. Zmiňme jen činnost v rámci předsednictví nebo její aktuální projekt na pomoc českým podnikatelům.

Nedodržování dohod a osobní vendeta

Celá věc s odvoláním Mileny Vicenové navíc nabízí další spekulace. Vicenová totiž před dvěma roky vystřídala v čele Stálého zastoupení při EU právě Kohouta, který mimochodem v tomto postu strávil téměř čtyři roky. A stejný Kohout, který v mezičase povýšil na ministra, se nyní snaží o její odvolání.

Ministr zahraničí jistě tento motiv do svého rozhodování nezahrnul, ale navenek to vzhledem k popsanému příběhu a vzhledem k tomu, že je tři měsíce před volbami nemůže vypadat dobře a ministr to budě těžko vysvětlovat.

Jan Kohout navíc bohužel zapomněl na dohodu při sestavování úřednické vlády a chce kandidovat jako lídr kandidátky ČSSD v Plzni. To celý jeho krok nešťastně posouvá ještě dále do sféry předvolební kampaně.

Navenek držme pohromadě

Jsem přesvědčen, že zahraniční politika, do které evropské záležitosti jednoznačně patří, nemůže být v rukou stranických kampaní a předvolebních poryvů. V zahraničí musíme vystupovat jednotně a usilovat společně o rozumnou a vyváženou reprezentaci naší země. I proto věřím, že nepromyšlená snaha o odvolání Mileny Vicenové bude přehodnocena a v Evropě se jako země vyvarujeme další ostudy.

Ing. Oldřich Vlasák, člen VR a poslanec EP

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama